Пореден протест в Букурещ срещу ограничителните мерки

0

Протест срещу ограничителните мерки, наложени от властите заради пандемията, се проведе в събота в румънската столица Букурещ, съобщава агенция Agerpres.

Около 1000 души взеха участие в акцията, придружени от силите на реда от Университетския площад до площада на Победата, където се намира седалището на правителството, и завършиха протеста пред двореца Котрочени, резиденцията на президента Клаус Йоханис.

Участниците в демонстрацията, много от които пристигнаха в столицата с автобуси от други части на страната, развяваха румънски знамена, използваха вувузели и скандираха антиправителствени и антипрезидентски лозунги. Сред тях беше лидерът на Алианса за обединение на румънците Джордж Симион. Пред двореца Котрочени протестиращите запалиха свещи и издигнаха плакати с лозунги срещу ограничителните мерки.

Демонстрантите бяха без маски и не спазваха социална дистанция. Протестът, който бе обявен в социалните мрежи, беше разрешен до 19:30 часа, тъй като комендантският час започва в Румъния в 20:00 часа, но акцията завърши около 23:00 часа.

В края на март, във връзка с увеличаването на честотата на COVID-19 в Румъния, бяха затегнати ограничителните мерки срещу разпространението на коронавирус. В населените места, където честотата за 14 дни надвишава четири случая на 1000 жители, през почивните дни вече има забрана за напускане на дома от 20:00 часа. Магазините в тези населени места се затварят в 18:00, с изключение на аптеките, бензиностанциите и магазините с доставка до дома, залите за спорт и фитнес центровете са затворени. Ако честотата надвишава 7,5 случая на 1000 жители, тези ограничения се прилагат и в делничните дни.

Демонстрация срещу тези мерки се проведе в събота и в град Брашов (Централна Румъния).

Прегледана: 48524

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече