Затлъстяването е най-рисковият фактор за смърт от COVID-19

0

Случаите, в които заболяването от коронавирус протича тежко, най-често са при възрастни пациенти и такива със съпътстващи заболявания. Резултатите от ново проучване, проведено в Ню Йорк, сочат, че не астмата и тютюнопушеното, а затлъстяването е най-рисковият фактор.

Между 58 и 62% от възрастното население над 20 години страда от наднормено тегло и затлъстяване в България. Данните показват, че ние не се различаваме много от страните в Европа. В Европа честотата варира от 45 до 48%, в скандинавските страни до 60-62%. Германия има много сходна честота с българите. В Турция много рязко започна да се покачва честота на затлъстяването. Това най-вече е свързано с бързата промяна в начина ни на живот и на храненето, смятат специалисти.

Чехия е на първо място по жертви на ковид в Европа. А има относително добре развито здравеопазване и добър жизнен стандарт. Защо тогава умират толкова хора? „Защото сме първенци по затлъстяване“, казват чешки експерти, разказва „Дойче веле“.

Чехия е страната с най-много жертви на Ковид-19 в Европа на 100 000 души население. Официалната статистика на чешкото здравно министерство сочи, че до средата на март 2021 г. са починали общо 27 918 души от и със коронавирус. Всеки ден към тях се добавят поне по сто нови смъртни случая.

„Действителният брой на жертвите навярно е поне с една трета по-висок от регистрирания“, казва професор Ян Конвалинка, зам.-ректор на Карловия университет в Прага.

В същото време Чехия има относително добре развито здравеопазване и БВП, който е близък до средния за ЕС, в страната няма големи социални различия, а жизненият стандарт е вторият най-висок сред посткомунистическите държави в Европа.

Защо тогава там умират толкова хора от Ковид-19? Повечето чешки експерти и анализатори обвиняват за това катастрофално развитие популисткото правителство на олигарха Андрей Бабиш.

„Докато другите страни обявяваха локдаун, в Чехия разхлабваха мерки. Така беше след лятната ваканция през миналата година, както и преди Коледа. А сега правителството отново смята да стори същото“, заяви Вацлав Хоржейши, имунолог от Чешката академия на науките.

За многото смъртни случаи от Ковид-19 са допринесли и слабият контрол над мерките срещу пандемията, недостатъчното тестване и все по-широкото разпространение на опасната британска мутация.

Има обаче и експерти, които смятат, че големият брой на жертвите се дължи основно на нездравословния начин на живот на голяма част от чешките граждани. Страната заема първо място в света по консумация на бира на глава от населението – близо 200 литра годишно. Освен това Чехия е „лидер“ в Европа по разпространението на марихуана сред младите хора. Страната е водеща и по броя на пушачите.

В сегашната пандемия неблагоприятно влияние оказва и друг фактор: 57% от жените и 71% от мъжете в Чехия са с наднормено тегло – по този показател страната заема първо място сред държавите от ЕС.

Научни изследвания, цитирани от Международната федерация за изследване на затлъстяването, показаха още в началото на пандемията, че наднорменото тегло увеличава риска от смърт след инфекция с коронавирус.

„Бяхме шокирани да установим пряката зависимост между наднорменото тегло и броя на смъртните случаи от Ковид-19“, каза тогава основният автор на доклада д-р Тим Лобстейн.

Лекарите в Чехия се опитват да разясняват на хората тази опасна зависимост. „За съжаление ние сме първенци в Европа по броя на хората със затлъстяване. А 80% от приетите в болница пациенти с ковид страдат от затлъстяване или наднормено тегло“, казва Ладислав Душек, ръководител на чешкия Национален институт за здравна информация и статистика.

„Хората с наднормено тегло са най-силно засегнати от пандемията“, казва Мартина Вашакова, ръководителка на клиниката за белодробни заболявания към университетската клиника в Прага. „Дори онази степен на затлъстяване, която в Чехия е „в рамките на нормата“, всъщност е опасна. Големият корем при мъжете и жените крие значителен риск“, казва Вашакова.

„Пандемията започна още преди една година. Всеки един с наднормено тегло имаше възможността да свали няколко килограма, за да намали риска от тежко протичане на Ковид-19. Но вместо това установявам, че хората са стресирани и дори напълняват още“, казва Мартина Вашакова.

Според експерта по проблемите на затлъстяването Йожеф Купка, особено неблагоприятно се отразява това, че мерките срещу пандемията не дават възможност за спортни занимания на закрито, а в същото време консумацията на алкохол расте, както и броят на хората с наднормено тегло.

„Със затлъстяването силно расте рискът въобще да се разболееш от Ковид-19. А когато един затлъстял човек се разболее, рискът да бъде приет в болница също е по-голям. А когато веднъж вече си постъпил в болница и си с наднормено тегло, рискът да попаднеш в интензивното отделение е още по-висок“, казва той.

Прегледана: 47423

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече