483 души са екзекутирани в 18 страни през 2020 г. (Не са включени данни за екзекуциите в Китай)

0

Освен Китай и въпреки спада на смъртните присъди по света, държавите от Близкия изток остават на върха по извършени екзекуции, съобщава „Амнести интернешъл“, информират АП и други медии.

Броят на екзекуциите по света падна до най-ниското ниво през последното десетилетие, като най-малко 483 души са екзекутирани в 18 страни през 2020 г. в сравнение с 657 година по-рано (спад от 26%), след като пандемията от коронавирус забави съдебните процеси и прекъсна планираните екзекуции.

Четири държави в региона – Иран, Египет, Ирак и Саудитска Арабия – оглавяват списъка на държавите с най-много екзекуции. Те са разстреляли, обезглавили и обесели осъдени на смърт въпреки призивите на правозащитни организации да се прекратят екзекуциите по време на пандемията.

В четирите държави са извършени 88% от всички екзекуции по света през 2020 г., според базираната в Лондон правозащитна организация, която води кампания за отмяна на смъртното наказание.

Египет е екзекутирал три пъти повече през 2020 г. в сравнение с 2019 г.

Въпреки че Ирак екзекутира наполовина по-малко миналата година в сравнение с 2019 г., предимно заради затварянето на съдилищата във връзка с коронавируса, правителството е критикувано за извършваните масови екзекуции. Миналия ноември 21 затворници са обесени за един ден, обвинени в тероризъм.

В региона е отчетен общ спад на екзекуциите от 25% заради Саудитска Арабия. Саудитското правителство е намалило екзекуциите с 85% миналата година.

В доклада на „Амнести интернешънъл“ не са включени данни за екзекуциите в Китай, където се смята, че са екзекутирани хиляди. Данните са държавна тайна. Китай се смята, че оглавявява световната класация по екзекуции.

Египет е извършил 107 екзекуции миналата година, което е значително увеличение от 32 през 2019 г. Повече от 20 са екзекутирани по обвинения за политическо насилие.

Иран е държавата с най-много екзекуции в Близкия изток – най-малко 246, което е повече от половината от всички в региона.

Смъртното наказание е отменено в 144 държави. От неправителствената организация не очакват такава промяна в Близкия изток.

Екзекутирани са 16 жени: четири в Египет, девет в Иран, една в Оман и две в Саудитска Арабия.

Индия, Оман, Катар и Тайван възобновиха екзекуциите.

За 12-та поредна година САЩ остават единствената страна в региона, която извършва екзекуции. 17 екзекуции са изпълнени през 2020 г. в сравнение с 22 през 2019 г.

Само САЩ и Тринидад и Тобаго налагат смъртни наказания в региона.

В Европа няма екзекуции през 2020 г., въпреки че Беларус продължава да налага смъртно наказание.

Прегледана: 47256

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече