Чехия гони 70 души от руското посолство в Прага

0

Чехия съкращава състава на посолството на Русия в Прага до числеността на чешкото в Москва, обяви външният министър на страната Якуб Кулганек на пресконференция след правителствено заседание. Всичко това означава, че 70 човука от руската мисия в Чехия трябва да напуснат страната.

Това е реакцията на изгонването от Москва на 20 сътрудници на чешкото посолство в отговор на експулсирането на 18 руски дипломати от Прага. 

„Вчера казах на посланика, че чешките дипломати няма да бъдат върнати в Москва. Ограничаваме броя на руските дипломати в Прага в съответствие с щата на нашето посолство в Москва. това решение влиза в сила още днес. Руската страна получи срок за отзоваване на своите хора от Чехия до края на май“, каза Кулганек.

По разчети на чешкото външно министерство към вторник щатът на руското посолство в Прага е от 27 дипломати и 67 души технически персонал, а на чешкото в Русия – от петима дипломати и 19 човека от техническия персонал.

Това означава, че от Чехия до края на май трябва да напуснат 22-ма дипломати и 48 други служащи, или общо 70 човека.

Това развитие на ситуацията идва след гласуваното днес постановление на чешкият Сенат, което призовава правителството на страната да съкрати състава на руското посолство в Прага до 1 човек. Документът бе приет с гласовете на 67 от общо 72 сенатори, участвали в заседанието. То определя като терористичен акт взрива в оръжейния склад във Връбетице през 2014 г., където според местното разследване руски диверсанти са атакували боеприпаси на българската оръжейна компания ЕМКО.

По мнението на горната палата на чешкия парламент страната трябва да денонсира договора за приятелство и сътрудничество с Русия.

По-рано днес от думите на Якуб Кулганек в днешния брой на вестник „Лидове новини“ се разбра, че Чехия може да изгони от Прага „примерно 60“ души от руското посолство, ако Русия не реши днес до обяд да върне изгонените вече 20 чешки дипломати от Москва. 

Миналата седмица Чехия изгони 18 руски дипломати, посочени като агенти на руските спецслужби и обяви за издирване на предполагаемите сътрудници на руското външно разузнаване ГРУ Александър Петров и Руслан Боширов, смятани за отровители на Сергей Скрипал във Великобритания. Москва отвърна с изгонването на 20 чешки дипломатически сътрудници, което пък стана повод за още по-силния гняв на Прага и новия ултиматум. Чехия призова преди два дни и другите държави в ЕС и НАТО да изгонят руските дипломати в знак на съюзническа солидарност.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви днес по радио „Говори Москва“, че Прага не се стреми да нормализира дипломатическите отношения, а устройва пърформанс (представление). Тя напомни, че повечето сътрудници в чешкото посолство и в генералните консулства в Русия са руски граждани. Напоследък Москва предупреждава другите държави, че може да забрани да наемат в посолствата си в Москва руски граждани или каквито и да е чужди граждани, за да се спази паритетът, тъй като Русия използва в своите дипломатически мисии само руски сътрудници. „Твърде много държави – не само западни – наемат хора от местното население, заяви Захарова. По този начин формират състава на своите посолства. Ние нямаме такава практика. Като дипломатически сътрудници се изпращат изключително дипломати. Административно-техническият персонал също се командирова от нашата страна.“

Идеята на Москва за такава контрамярка възникна, след като САЩ и Русия си размениха наказателни акции чрез изгонване по 10 дипломати. В американското посолство има много руски сътрудници, докато в руското не се наемат американци.

Посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан отлетя тази сутрин от летище „Шереметиево“ за Лондон, откъдето ще продължи за Вашингтон, след като бе извикан за консултации. На 16 април той бе посъветван от помощника на руския президент Юрий Ушаков да се върне у дома си за консултации, което се смята за нелюбезна постъпка от приемаща дъжава.

Преди месец за консултации в Москва бе върнат и руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов като израз на недоволството на Кремъл от новите американски санкции срещу Русия. Съливан възнамерява да се върне след седмица, но руснаците не го съветват да бърза поради продължаващото влошаване на двустранниите отношения.

Прегледана: 45617

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече