Българите сред най-скептичните в ЕС по отношение на ваксините

0

Едва 19 на сто от българите заявяват, че биха се ваксинирали срещу COVID при първа възможност. Това показват данни от проучване, представено от Европейската комисия.

Отбелязва се, че по-нисък резултат се наблюдава само в Кипър – 16 на сто. Средно в ЕС желание за ваксина възможно най-скоро изразяват 45 на сто от участниците в допитването.
Още 20 на сто посочват, че биха се ваксинирали до края на годината. За 21 на сто това може да се очаква по-нататък, а два процента не знаят дали искат ваксина, показват данните.
Най-много са заявилите желание да бъдат имунизирани в Ирландия (74 на сто), Дания (73 на сто) и Швеция (71 на сто). За нашата страна отговорите показват също, че 21 на сто изразяват готовност да се ваксинират до края на годината, а 32 на сто – по-късно.
Общо 22 на сто от българите са отговорили, че няма да се ваксинират „никога“, а шест на сто не знаят какво да правят. В ЕС расте делът на хората, които заявяват, че чувстват противоепидемичните мерки все по-нетърпими, като за 11 на сто е крайно трудно да ги понасят, а за 29 на сто – много трудно.
Близо половината (49 на сто) в ЕС не са доволни от мерките на европейско равнище, а 43 на сто са удовлетворени. Над половината (56 на сто) не са доволни от националните мерки.
В България 55 на сто харесват европейските мерки, а 32 на сто не са доволни. Общо 46 на сто очакват възстановяването на икономиката да се почувства догодина, 25 на сто – през 2023 г., 12 на сто изобщо не очакват възстановяване, а седем на сто вярват, че това ще се случи до няколко месеца.

Прегледана: 44899

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече