59 години от рождението на Петя Дубарова

0

На 25 април се навършват 59 години от рождението на Петя Дубарова – слънчевото момиче на българската поезия и проза. Тя остана завинаги на 17 години, но ни завеща съвършеното си творчество. Много български поети, писатели и творци са възпели и възкресили Петя Дубарова в стихове, театрални спектакли, както и филми посветени на нея.   

Въпреки краткия си живот тя оставя след себе си над 200 стихотворения, близо 60 произведения в проза и художествени преводи на песни на групи като „Бийтълс“ и „Би джийс“. За откривател на таланта на Петя Дубарова се смята великият Христо Фотев. С усета си на голям поет той усеща особения начин, по който Петя гледа на света около себе си. 

През 1995 година по инициатива на бургаската общественост, с решение на Министерския съвет, домът на Петя Дубарова в Бургас се превърна в къща-музей, а най-големите бургаски творци се включиха в спектакъла, посветен на откриването й. Сред тях е известният поет, писател, журналист и бард Иван Ненков, който е написал и изпълнил най-много песни по стихове на Петя Дубарова, както и песни, посветени на нея.

Иван Ненков свързва живота си с името и творчеството на Петя Дубарова:

Отидохме на 3 август със съпругата ми в къщата на Петя Дубарова. Тогава сградата беше още в ремонт. Мими Христова ни посрещна и с нея уточнявахме как да премине ритуала – откриването. Събитието беше насрочено за 7 август и в програмата трябваше да участват Ваня Костова, актрисата Аглика Бояджиева и нашето семейство“.

Певицата Ваня Костова е изпяла най-много песни по стихове на бургаската поетеса Петя Дубарова, както и песни посветени на нея. На част от тях Ваня Костова дори е композирала сама музиката. Сега желанието ѝ е да събере в отделен албум тези песни. Мечтае всяко стихотворение на Петя Дубарова да се превърне в прекрасен спомен, каквато е и нейната поезия.

„Освен по стихотворения на Петя имам и песни, които са посветени на нея. От Стефан Диомов имам две песи, посветени на Петя, много красиви – „Звезда“ е много популярна, „Балада за Петя“. Имам една много красива песен, посветена на Петя от Мария Попова. От стихотворенията на Петя много са песните, които имам – „Бяла и добра“, тя е моя композиция. Бях щастлива, когато „Звезди от моята нощ“ спечели конкурса „Бургас и морето“, получи голямата награда. Има и други песни, които не съм популяризирала чрез записи, но които пея на концерти„, каза Ваня Костова. 

Споменът за Петя Дубарова е възкресен в много стихове, театрални спектакли, а вече и във филм, посветен на нея.

Прегледана: 47112

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече