Днес великата Гена Димитрова щеше да навърши 80 години

0

Днес се навършват 80 години от рождението на примата на световната опера Гена Димитрова. В Регионалния исторически музей в Плевен пазят спомени в специална зала от нейния богат творчески път по оперните сцени.

Гена Димитрова е родена в плевенското село Беглеж, където още като дете забелязват таланта ѝ.

С невероятният си глас покорява световните оперни сцени. Специална зала в историческия музей носи нейното име. Музейният специалист Анелия Първанова разказва:

„Представяме една малка част от нейния личен живот и професионалното ѝ развитие. Притежаваме ценни и интересни лични вещи – нейна брошка, очила, часовник, имаме и някои от наградите ѝ.

Една от тях е от 2002 година. Това е „Голям платонов нобел“ от 20 век, който се връчва за върхови постижения в оперното пеене. Но най-впечатляващите, това са нейните концертни рокли, които се намират в центъра на залата, направена да бъде като сцена. Най-интересната е тази от ролята ѝ в едноименната опера „Турандот“, с която е излизала на сцената на Метрополитен опера през 1987 година“.

„Тези дни се опитвам да си я представя как би изглеждала на тези 80 години – достолепна дама, с нейното открито, хубаво лице. Генът им, на семейството, беше много красив – красиви хора. И си казвам – толкова много още щеше да даде Гена – най-вече на обществото, защото тя отдаде живота си на хората, оперните сцени и многобройните й ученици“, сподели хоровият диригент Ваня Делийска пред БНР.

„Гена Димитрова е може би единствената оперна прима с драматичен глас, която десетилетия наред е шествала по най-големите оперни сцени с най-тежките партии на Верди, на Пучини… Това беше голямото признание за нея – тя стана гласът на столетието. Три пъти е откривала сезоните на „Ла Скала“ българката Гена Димитрова. Тя е носител на наградата „Златен Верди“, която до Гена е била присъждана само на италиански изпълнители.“

Прегледана: 45254

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече