На 100-годишна възраст почина дясната ръка на Горбачов – Егор Лигачов

0

Егор Лигачов, който бе смятан за дясната ръка на лидера на Кремъл Михаил Горбачов през последните години на Съветския съюз, почина на 100-годишна възраст.

Лигачов, член на Политбюро на Комунистическата партия от 1985 до 1990 година, който впоследствие се разграничава от Горбачов, почина в петък вечер в болница в Москва.

В събота няколко високопоставени политици поднесоха съболезнованията си.

Едно от нещата, с които Лигачов, който е родом от Сибир, се помнеше особено много, беше това, че той е човекът, дал идеята за кампанията на Горбачов срещу алкохола през 80-те години, оказала се изключително непопулярна.

Консервативният партиен функционер отначало подкрепя политиката на гласност и перестройка.

Впоследствие обаче той се разграничава от нея, а след разпадането на Съветския съюз заявява, че най-голямата му грешка е подкрепата му за кандидатурата на Горбачов.

Наследникът на Горбачов, Борис Елцин, също се превръща в противник на Лигачов, за когото се твърди, че е автор на крилатата политическа фраза „Борисе, не си прав“(на руски „Борис, ты не прав“). Както се твърди, той я е произнесъл през 1988 година, когато обвинил Елцин на конференция на Комунистическата партия, че прави погрешни политически заключения.

Елцин почина на 76-годишна възраст през 2007 година, а Горбачов е още жив и е на 90 години.

Прегледана: 46067

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече