Разрешиха на полицията в Беларус да отстрелва протестиращи

0

Един от последните авторитарни режими в Европа ще опита силово да удържи господството си над хората.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко одобри закон, който разрешава на полицията в страната да използва огнестрелни оръжия срещу протестиращи.

Разпоредбите, подписани преди ден, освобождават служителите на реда от отговорност за нанасянето на телесни повреди на демонстранти вследствие на употребата на груба сила, огнестрелни и други оръжия в случаите, когато такива действия са “закономерни”, предаде Свободна Европа.

Законът е част от пакет предложения, които ограничават гражданските права и свободния поток на информация в момент, когато продемократичното движение в страната е подложено на репресии.

Протестите в Беларус започнаха след изборите през август 2020 г., когато беше съобщено, че Александър Лукашенко печели шести пореден мандат като президент. Опозицията обяви изборните резултати за фалшифицирани. Европейският съюз и САЩ поискаха провеждането на нов вот и наложиха санкции на Беларус.

    Към днешна дата властите в страната са арестували хиляди демонстранти. Опозиционната лидерка Святлана Циханоуска беше принудена да напусне Беларус.

Освен употребата на оръжие, новият закон разрешава на полицейските власти да ограничат правото за видеозаписи на акции по разпръскването на “незаконни демонстрации”. Наред с това полицията вече ще може също да събира личните данни на протестиращите и да извършва претърсвания без съдебна заповед.

Прегледана: 47066

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече