Мощен софтуер следи милиони руснаци

0

„Участниците в протестите в Москва често биват арестувани едва след известно време. С приложението за лицево разпознаване на софтуерната компания NtechLab властите контролират всички, защото никой не трябва да се чувства в безопасност дори седмици, месеци или години след протестите“, пише публицистът Николай Клименюк в германския вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

По време на неотдавнашните протести в подкрепа на критика на Кремъл Алексей Навални, който се намира в наказателна колония, мнозина бяха изненадани, че, за разлика от предишни протести, те не бяха бити от полицията и нямаше обичайните масови задържания.

    Въпреки това някои участници все пак са арестувани след дни у дома, на улицата или на работното място, те са идентифицирани с помощта на лицево цифрово разпознаване, посочва Климентюк.

„Използването на подобен софтуер за тормоз на недоволни граждани има дълга история. Тя започва през 2011 г. с масовите демонстрации срещу фалшифицираните парламентарни и президентски избори, които са заснемани с видеокамери“, пише той. Тогава служителите на правоприлагащите органи са облечени в цивилни дрехи, въоръжени с видеокамери и заснемат почти всичко от случилото се. По-късно записите служат като „доказателство“ в наказателни процеси, които са продължили до 2019 г.

    Камерите за наблюдение с автоматично лицево разпознаване са използвани официално за първи път на демонстрация, организирана от Навални по случай Деня на Русия на 12 юни 2017 г.

Забавното приложение, което се превърна в „Троянски кон“ за руските граждани

Името на приложението, с което е възможно всичко това, е FindFace, което стартира със забавно съдържание – всеки може да качи снимка на негов познат и софтуерът веднага ти изпраща съобщение как се казва той. По онова време разработчикът на приложението Артьом Кухаренко и бизнес партньорът му Александър Кабаков не се уморяват да повтарят, че техният продукт може да направи революция в индустрията за запознанства.

    FindFace използва около 300 млн. профила на потребителите на социалната мрежа VKontakte, популярна в бившия СССР.

Първоначално създателите на приложението обмислят да използват софтуера си за персонализиран маркетинг, но в крайна сметка NtechLab решава да си сътрудничи с правителството. В интервю основателят на компанията Кухаренко заявява, че „сигурността е по-важна от защитата на личния живот“.

„Биг Брадър“ наблюдава всеки, навсякъде, по всяко време

В рамките на амбициозна програма в Москва са инсталирани почти 190 хил. камери за наблюдение, включително на всеки вход на жилищна сграда, по улиците и в обществения транспорт. До преди две години само 4000 от тях са свързани със системата за автоматично лицево разпознаване, но това се променя след януари 2020 г. и вече всички средства за наблюдение са свързани със системата.

В Русия няма законови ограничения за използването на тази технология. В допълнение към лицата програмата разпознава дрехи, фигура и поза. Тя може да различи човек от тълпата и да проследи движенията му, без да се обърква дори от медицински маски, очила, перука и грим.

    Технологията работи по следния начин – камерите заснемат „подозрително“ лице, а полицейските служители в близост се уведомяват по телефона. Хората, които публикуват в социалните мрежи или споделят информация за предстоящи протести, също се идентифицират като „подозрителни“.

Социалната мрежа VKontakte е особено уязвима по отношение на последствията, тъй като тя автоматично се сканира за такова съдържание. Но напоследък проблеми се появяват и заради публикации във “Фейсбук“ и „Туитър“, които преди това се смятаха за безопасни.

Основната цел на системата е да накара всички да се чувстват несигурни, отбелязва „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Кой следи работата на следящите?

Последният обвиняем в подобно дело е Дмитрий Бученков, университетски преподавател и политически активист, който дори не е бил в Москва в деня на конфликта с полицията, за който е обвинен. Властите обаче твърдят, че гражданинът е бил разпознат от софтуер за лицево разпознаване – очевидно технологията е сгрешила.

След година в предварителния арест, през 2017 г. той бяга в Литва, а през 2019 г. е осъден задочно на 2,5 г. затвор. Подобно на другите обвиняеми, той е бил издирван на видеозаписи с помощта на софтуер.

    Не е известно колко още са случаите на неточно разпознаване, заради които невинни хора са били арестувани, съдени и наказвани.

Липсата на механизми за контрол отваря широко вратата и пред възможности за всевъзможни злоупотреби от страна на тези служители от силовите органи, които могат да достъпват системата.

В статията си немското издание посочва и друг проблем – знаем как Големия брат се оправя с антиправителствените протести, но върши ли някаква работа срещу конвенционалната престъпност?

Клименюк дава конкретен пример: на 20 април (рожденият ден на Хитлер) еврейски културен център в Москва е вандализиран и опожарен. Макар около него да действа същата мощна система за следене и идентификация, вече 3 седмици делото се води срещу неизвестен извършител…

Прегледана: 47386

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече