С ДНК тест проучват произхода на Христофор Колумб

0

Наистина ли Христофор Колумб е от Генуа, Италия или е испанец, или както някои други теории твърдят, е португалец, хърватин, или дори поляк, пише АП.

Окончателният отговор на тези въпроси за произхода на известния изследовател може де се разкрият до 5  месеца, тъй като в сряда международни учени започнаха да ДНК изследване на останките му и идентификация на географския му произход.

Констатациите им трябва да бъдат публикувани през октомври. Знанията за ранния живот на навигатора от 15-ти век са оскъдни.

    Основен пробив в установяването на по-пълен профил на мъжа, починал преди 515 години бе ДНК тест през 2003 г., който установи, че кости в гробница в катедралата в Севиля са тези на Колумб.

Но след това откритие изследователският екип от испанския университет в Гранада, който ръководи изследването на Колумб, реши да спре разследването си. Причината: ДНК технологията по това време не бе нито точна, нито надеждна и изискваше значително количество генетичен материал.

След сериозно усъвършенстването на ДНК тестовете през последните години, генната география сега може да установи грубата площ на предците.

Хосе Антонио Лоренте, професор по съдебна медицина от университета в Гранада коментира, че има „радикално“ подобрение в ДНК анализа, който сега позволява тестове на много малки фрагменти.

Според него изследователите работят с четири малки костни фрагмента от Колумб, седем костни фрагмента и зъб от сина му Ернандо и дузина костни фрагменти в лошо състояние от брат му Диего.

    Фрагментите се изпращат в лаборатории за генетична идентификация в Рим и Флоренция в Италия, Мексико и САЩ, каза Лоренте по време на онлайн пресконференция.

Лоренте обясни, че вярва на общоприетата теория, че Колумб е от Генуа, но проектът има за цел да разреши някои „мистерии … и противоречия“ в историческите записи и да получи „колкото се може повече информация … така че да няма аргументи.“

В сряда Университетът в Гранада бе домакин на първата световна среща на изследователи от Колумб, които представят доказателства за различните си теории за произхода на изследователя.

Четирите трансатлантически пътувания на Колумб от името на испанските монарси между 1492 и 1504 г. отвориха врата към европейската колонизация на Америка, известна тогава като Новия свят.

Колумб умира на 20 май 1506 г. и е погребан в испанския град Валядолид, въпреки че е поискал да бъде погребан в Америка.

Прегледана: 46188

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече