Ваксините създадоха девет нови милиардери

0

Печалбите от ваксини срещу Covid-19 са помогнали на най-малко девет души да станат милиардери, заяви мониторингова група, призовавайки за прекратяване на „монополния контрол“ на фармацевтичните корпорации върху ваксиналните технологии, предаде АФП.

„Деветимата нови милиардери са с общо нетно богатство от 19,3 милиарда щатски долара (15,8 милиарда евро), достатъчно, за да ваксинират напълно всички хора в страните с ниски доходи 1,3 пъти“, се казва в изявление на People’s Vaccine Alliance.

Алиансът, мрежа от организации и активисти, които водят кампания за прекратяване на правата на собственост и патентите за ваксини, заяви, че данните му се основават на данните от списъка с богаташи на „Форбс“.

„Тези милиардери са човешкото лице на огромните печалби, които много фармацевтични корпорации печелят от монопола, който имат върху ваксините“, каза Анна Мариот от благотворителната организация Oxfam, която е част от алианса.

В допълнение към новите мегабогаташи, осем съществуващи милиардери са вече с общо богатство от 32,2 милиарда долара благодарение на въвеждането на ваксини, съобщиха от алианса.

Начело на списъка на новите милиардери от ваксини са главният изпълнителен директор на Модерна Стефан Бансел и неговият колега от БионТех Угур Шахин.

Трима други милионери са съоснователите на китайската компания за ваксини CanSino Biologics.

Прегледана: 49170

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече