Учени изстреляха бавноходки в Космоса

0

Британски учени от университета в Кент изстреляха с оръдие едни от най-издръжливите същества на планетата, бавноходките, за да видят дали ще оживеят в космоса при сблъсък със скорост от 3 745 км в час, пише в. „Дейли мейл“.

При проведените експерименти от Алехандра Траспас и Марк Бърчел екипът установи, че миниатюрните животинки, известни още като водни мечки, биха останали живи при сблъсък с различни небесни тела в Слънчевата система, допълва БТА.

По време на експериментите екземпляри от вида Hypsibius dujardini били замразени в найлонов контейнер за 48 часа. Така се имитирала тяхното състояние на хибернация. След това били изстреляни в пясък с газово оръдие във вакуумна камера със скорости, вариращи от 0,556 до 1 километър в секунда.

Бавноходките останали живи при сблъсъци до 825 метра в секунда, но измирали при скорост от 900 метра в секунда. Животинките, изстреляни в пясъка, се възстановявали за по-дълго време, отколкото тези от контролната група, които се съживявали след 8-9 часа.

За бавноходките се заговори напоследък, след като хиляди от тях попаднаха на Луната при сблъсъка на израелската сонда с нейната повърхност през месец април 2019 година. Засега още не е ясно дали те са останали живи.

Учените установиха, че тези издръжливи същества не биха оцелели при попадане на повърхността на луната на Марс, Фобос. Там предполагаемата скорост на сблъсъка варира от 1 до 4,5 километра в секунда, на която водните мечки не биха издържали.

За сметка на това приземяването при сблъсък върху повърхността Енцелад, луната Сатурн, би било безопасно за тези животни. При сблъсък с Европа, луната на Юпитер, те биха загинали.

Прегледана: 49204

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече