Ковид-19 запали Малдивите

0

Малдивските острови ще ограничат движението от сряда, за да ограничат нарастването на коронавирусните инфекции, което оказва натиск върху здравните заведения на острова, съобщиха официални представители, цитирани от „Ройтерс“.  

Хората ще бъдат допускани навън за няколко часа всеки ден за основни доставки, строг комендантски час ще бъде в сила от 16:00. до 8 ч. сутринта на следващия ден, съобщи Агенцията за защита на здравето.

Ограниченията идват, тъй като на островите в Индийския океан се наблюдава нарастване на случаите и има недостиг на медицински персонал, много от които идват от Индия, която се бори със собствената си смъртоносна вълна от инфекции.

„Особено поради ситуацията в Индия, която традиционно е най-голямата страна източник, ни е трудно да наемем нови медицински специалисти, които да се справят с увеличения обем случаи“, коментира Мабрук Азиз, говорител на кабинета на президента пред „Ройтерс“.

Малдивските острови съобщиха за 1004 нови случая във вторник с общо 58 345 инфекции, според здравната агенция, като случаите са съсредоточени в столицата Мале.

Миналата седмица ежедневните случаи достигнаха рекордните 2194, като предизвикаха притеснение във веригата на тропическите острови с население от малко над половин милион.

Президентът Ибрахим Мохамед Солих заяви, че страната е допуснала грешка при премахването на ограниченията на общественото движение.

„Облекчаването на ограниченията през април не беше правилно. Не мисля, че тези решения са били достатъчно добри“, каза той пред репортери.

През април в страната се проведоха избори за местни съвети, по време на които бяха проведени публични събрания. По време на свещения месец Рамадан в джамии се проведоха семейни събирания и сборища.

Прегледана: 47576

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече