ООН: Няма данни Хамас да са ползвали сгради в Газа, които са били под израелски обстрел

0

Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН за правата на човека, заяви, че нейният офис няма доказателства за използването на жилищни сгради за военни цели в Газа, които са били обстрелвани от Израел. Тя обяви това, говорейки в четвъртък на специална сесия на Съвета на ООН по правата на човека (HRC), посветена на ситуацията в областта на правата и свободите в окупираните палестински територии и в Израел.

„Въпреки твърденията на Израел, че много от обстреляните сгради са били на въоръжени групи или [че тези сгради] са били използвани за военни цели, не сме виждали доказателства в това отношение“, каза Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН за правата на човека.

„Въпреки че Израел е взел редица предпазни мерки, като например предварително предупреждение в някои случаи на нападения, въздушните удари в такива гъсто населени райони са довели до голям брой хора, убити и ранени, както и до масово унищожаване на цивилната инфраструктура“.

Ако се установи, че нападенията са „безразборни и несъразмерни по своето въздействие върху цивилни лица и цели, тогава такива нападения могат да представляват военни престъпления“, предупреди тя.

Бачелет обаче обясни, че разполагането на военни активи в гъсто населени райони и предприемането на атаки от такива райони „също е нарушение на хуманитарното право“.

Върховният комисар заяви, че 242 палестинци, включително 63 деца, са били убити при израелски удари в Газа, според данни, проверени от нейния офис. Хиляди хора са ранени, над 74 хиляди са разселени. На Западния бряг, включително Източен Йерусалим, към 24 май са убити 28 палестинци, включително пет деца. В същото време ракети, изстреляни от Хамас и други въоръжени палестински групи, са убили 10 израелци, включително две деца.

Прегледана: 49012

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече