Бивши колеги на проф. Кантарджиев настояха да бъде върнат на работа

0

Близо 30 бивши колеги на проф. Тодор Кантарджиев се събраха на протест пред Националния център по заразни и паразитни болести. Те настояха той да бъде върнат на работа.

Вчера проф. Кантарджиев беше освободен от длъжността директор на центъра поради навършване на пенсионна възраст.

Искра Райнoва – заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести,  коментира пред БНР:

„За нас неговото пенсиониране беше твърде неочаквано и също така смятаме, че той не е обикновен чиновник и един изявен учен и ръководител не може с лека ръка да се отстранява, въпреки че има законово основание. Но искам да подчертая, че нашите искания съвсем не са насочени срещу него (министърът на здравеопазването –  бел. ред.) или цялото ръководство на Министерството на здравеопазването. Просто ние се обръщаме с желание и молба, ако може да бъде възстановен“.

Подписка за връщането на работа на проф. Тодор Кантарджиев е публикувана на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя е отворена за всеки, който иска да го подкрепи, казаха служители на Центъра, които я организират.

Освен онлайн, подписи ще се събират и на входа на НЦЗПБ, обяви юристът Таня Гюрова, която се включи в протеста тази сутрин.

„Ще качим линка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести, хората, които искат да го подкрепят, могат да се включат в нея. Подписката ще бъде отворена и за граждани. За всички ще бъде отворена.

Възрастта не е пречка да работи това, което и досега. Това не е разумен довод и не е обосновано решение“, каза Гюрова.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи също се обяви срещу освобождаването на проф. Тодор Кантарджиев. В разпространена до медиите позиция се настоява Кантарджиев да бъде върнат на поста си. От асоциацията не са съгласни професорът да бъде пенсиониран само заради възрастта си и припомнят, че в здравната система работят много други доказани специалисти в пенсионна възраст. Според Асоциацията на професионалистите по здравни грижи фокусът трябва да е върху професионалните му качества и приноса му за борбата срещу Covid-19.

Прегледана: 47382

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече