Трагедия: Очаква се броят на умрелите от глад в Етиопия да надхвърли 400 000

0

Над 350 000 души в етиопския регион Тигре страдат от глад, а над 2 милиона са почти в подобно тежко положение, предупреждава доклад, цитиран от Асошиейтед прес.

Докладът на Интегрираната степенна класификация за сигурност на прехраната – глобално партньорство на 15 агенции на ООН и международни хуманитарни организации, обвинява за тежкото положение в Тигре продължаващия конфликт, принудил стотици хиляди хора да избягат, ограничения хуманитарен достъп и загубата на реколта и доходи.

Според доклада 350-те хиляди гладуващи хора са най-големият подобен брой от глада в Сомалия през 2011 г.

Той прогнозира, че между юли и септември хората, страдащи от глад, ще се увеличат до над 400 хиляди.
Класификацията използва пет категории за сигурност на прехраната – от положение, при което хората имат достатъчно храна, до състояние, определяно като „хуманитарна катастрофа на глад“.
В най-тежката категория сега са над 350 000 човека в Тигре. Повече от 2 милиона са в положение, което е с една степен по-леко и е определяно като „хуманитарна извънредна ситуация“, а над 3 милиона са в състояние на „криза“.

Ръководителят по хуманитарните въпроси в ООН Марк Лоукок заяви на виртуална среща на високо равнище за ситуацията в Тигре, организирана от САЩ и Европейския съюз, че „сега има глад“ в региона, и предупреди, че положението „доста ще се влоши“.

Той обаче каза на представители на страните от Г-7 и ЕС, че „най-лошото все пак може да бъде избегнато“, ако веднага се предприемат действия, за да се помогне на Тигре.
По думите му е много важно да се предотврати повторение на глада в Етиопия от 1984 г., което „би имало широкообхватни и дълготрайни последици“.

Прегледана: 49935

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече