Унгарският парламент прие закон против хомосексуалността

0

Парламентът на Унгария във вторник прие закон, забраняващ „популяризирането“ на хомосексуалността сред непълнолетни, което критиците обявиха за репресии срещу правата на ЛГБТ.

Законът беше приет със 157 гласа „за“ и един глас „против“ в парламента, контролиран от партията „Фидес“ на десния премиер Виктор Орбан, която впрочем е вносител на закона. 

Повече от 5000 души проведоха митинг пред унгарския парламент късно в понеделник срещу закона, който е последната от поредица от мерки, насочени към педофилията и към защита на децата.

Критиците твърдят, че законът „силно ще ограничи“ свободата на изразяване и правата на децата.

Законът ефективно забранява образователни програми и публичност на ЛГБТ групи, които го сравняват със сходен закон в Русия.

„За да се осигури защитата на правата на децата, порнографията и съдържанието, които изобразяват сексуалността за нейни собствени цели или които насърчават отклонение от половата идентичност, смяната на пола и хомосексуалността не трябва да се предоставят на лица под осемнадесет години“ гласи законовият текст.

Часовете по сексуално образование „не трябва да са насочени към насърчаване на половата сегрегация, смяната на пола или хомосексуалността“, добавя текстът.

Рекламирането от компании като „Кока-Кола”, която агитира за приемане на гейове в Унгария през 2019 г., ще бъде забранено, както и книги, описващи хомосексуалността.

Търговският телевизионен канал RTL Клуб Унгария заяви, че популярни филми като „Дневникът на Бриджит Джоунс“, „Хари Потър“ и „Били Елиът“ могат да бъдат показани само през нощта с класификация да се гледат от лица над 18 години.

Гей браковете не са признати в Унгария и само хетеросексуални двойки могат законно да осиновяват деца.

Правителството на Орбан, което засили анти-ЛГБТ риториката, когато коронавирусната криза засегна икономиката, предефинира брака като съюз между мъж и жена в конституцията и ограничи осиновяването от гей двойки. То също така забрани правния статут на всички транссексуални хора, включително тези, които вече са извършили промяна – законодателство със задна дата, което Конституционният съд счете за противоконституционно.

Прегледана: 47494

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече