За първи път: Израелски учени върнаха часовника на стареенето

0

Процесът на стареене е биологично обърнат за първи път, като се дава кислородна терапия на хора в камера под налягане.

Учени в Израел показаха, че могат да върнат часовника в две ключови области на тялото, за които се смята, че са отговорни за немощта и влошеното здраве, което идва с остаряването, пише „Дейли Телеграф“.

С напредване на възрастта защитните капачки в краищата на хромозомите – наречени теломери – се скъсяват, причинявайки увреждане на ДНК и спиране на репликирането на клетките. В същото време в тялото се натрупват „зомби“ стареещи клетки, предотвратяващи регенерацията.

Увеличаването на дължината на теломера и премахването на застаряващите клетки е във фокуса на много проучвания против стареенето, като се разработват лекарства, насочени към тези области.

Сега учени от Университета в Тел Авив показаха, че даването на чист кислород на възрастни хора, докато са в хипербарна камера, е увеличило дължината на теломерите им с 20 процента, изключително постижение, което никога досега не е било постигано.

Учените поясниха, че растежът може да означава, че теломерите на участниците в изпитването сега са толкова дълги, колкото са били преди 25 години.

Терапията също така намалява стареещите клетки с до 37%, давайки път на новите здрави клетки да се възстановят.

Проучванията върху животни са показали, че премахването на стареещи клетки удължава оставащия живот с повече от една трета.

„Откакто съкращаването на теломерите се смята за „Свещения Граал“ на биологията на стареенето, много фармакологични и екологични интервенции са широко проучени с надеждата да се даде възможност за удължаване на теломерите“, отбелязва проф. Шай Ефрати от Медицинския факултет и Училището по неврология „Сагол“ в Университета в Тел Авив.

„Значителното подобряване на дължината на теломерите, показано по време и след тези уникални протоколи, предоставя на научната общност нова основа за разбиране, че стареенето наистина може да бъде таргетирано и обърнато на основното клетъчно-биологично ниво“, обяснява още ученият.

Сега мнозина учени смятат, че стареенето само по себе си е отговорно за болести като Алцхаймер, Паркинсон, артрит, рак, сърдечни заболявания и диабет.

Известно е също така, че затлъстяването, тютюнопушенето, липсата на физическа активност, недостигът на витамини и възпалението могат да ускорят съкращаването на теломерите, демонстрирайки, че те имат голямо влияние върху дълголетието.

Проучването включва 35 здрави независими възрастни на възраст 64 и повече години, които не са преминали през каквото и да е приспособяване по отношение на начин на живот, диета или лекарства. Всеки пациент е бил поставен в хипербарна камера за 90 минути в продължение на три месеца, пет дни в седмицата, докато е дишал 100% кислород през маска.

Камерата под налягане позволява повече кислород да се разтваря в тъканите и имитира състояние на „хипоксия“ или недостиг на кислород, за което е известно, че има регенериращи ефекти.

Предишни изпитвания показаха, че здравословното хранене може да запази дължината на теломерите, докато е доказано, че тренировките с висока интензивност в продължение на шест месеца удължават теломерите с до пет процента.

Израелският екип също така преди е демонстрирал, че кислородната терапия под налягане може да подобри когнитивния упадък.

„Досега интервенции като модификации на начина на живот и интензивни тренировки показаха, че имат някакъв инхибиращ ефект върху очакваното скъсяване на дължината на теломерите“, разяснява д-р Амир Хадани, главен медицински директор на Центъра за хипербарна медицина и изследвания „Сагол“.

„Това, което е забележително да се отбележи в нашето проучване, е, че само за три месеца терапия успяхме да постигнем такова значително удължаване на теломерите – със скорости, далеч надхвърлящи която и да е от наличните в момента интервенции или промени в начина на живот“, допълва д-р Хадани.

„С това пионерско проучване ние отворихме врата за по-нататъшни изследвания на продължителното клетъчно въздействие на терапията за обръщане на процеса на стареене. След като посветихме нашето проучване на изследването на въздействието му върху областите на мозъчната функционалност и свързания с възрастта когнитивен упадък, ние сега открихме, за първи път при хората, биологични ефекти на клетъчно ниво при здрави остаряващи възрастни“, изтъква още ученият.

Прегледана: 49840

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече