Първа китайска разходка в открития Космос

0

Двама тайкунавти успешно приключиха днес първата китайска разходка в открития Космос в тандем, като работиха седем часа извън новата орбитална станция на страната, предаде АФП.

Изграждането на „Тянгун“ е важна стъпка в амбициозната китайска космическа програма, която вече изпрати марсоход на Червената планета и взе проби от Луната.

През юни към станцията бяха изстреляни трима китайци, като по план те трябва да останат на нея три месеца – най-дългата китайска мисия в Космоса с екипаж.

Днес сутринта двама от тях излязоха от „Тянгун“ и работиха около нея в продължение на около седем часа, съобщи Китайската космическа агенция за пилотирани полети.

„Безпроблемното завръщане на астронавтите Лю Бомин и Тан Хонбо в основния модул „Тянхе“ бележи пълния успех на първата космическа разходка при изграждането на космическата станция на нашата страна“, се казва в съобщение на агенцията.

Мисията включваше издигане на панорамна камера извън „Тянхъ“, както и тестване на роботизираната ръка, която ще бъде използвана за преместване на бъдещи модули около станцията, съобщиха китайски държавни медии.

Двамата монтираха в края на 15-метровата роботизирана ръка платформа, която сигурно може да държи краката на астронавт в скафандър, а след това с нейна помощ Лю използва винтоверт и други инструменти за инсталиране на оборудване.

Телевизионни кадри показаха как тайкунавтите се готвят за космическата разходка, обличайки скафандри и извършвайки здравни прегледи по време на упражнения.

По-късно бе показано как екипажът отваря люка, като двамата напускат модула поотделно с новите скафандри, всеки от който е с тегло около 130 кг.

Това е първата разходка в тандем, планирана за мисията, като се очаква тя да продължи 6-7 часа.

Също така за първи път след 2008 г. китайски астронавти напускат кораба си. Тогава командирът Чжай Чжъган направи Китай третата страна в света, след САЩ и Русия, извършила разходка в открития Космос.

Китайската космическа агенция планира общо 11 изстрелвания до края на следващата година, включително три пилотирани, с които орбиталната станция ще бъде разширена с два лабораторни модула, както и за доставки до нея.

На „Тянхъ“, освен Лю и Тан, се намира командирът Не Хайшън – пилот с отличия от китайските ВВС, участвал вече в две космически мисии. От борда той оказваше подкрепа на колегите си в открития Космос.

Амбициите на Китай за изграждане на своя орбитална станция частично бяха подхранени от забраната на САЩ за изпращане на китайски астронавти до Международната космическа станция (МКС) – проект с участието на САЩ, Русия, Европа, Канада и Япония.

По план МКС трябва да спре да се използва след 2024 г., въпреки че НАСА обяви, че тя потенциално може да остане да функционира до 2028 г.

Очаква се „Тянгун“ да действа най-малко 10 години, като Китай заяви, че е отворен за международно сътрудничество по отношение на станцията.

Прегледана: 53640

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече