Меркел навърши 67, през септември напуска политиката

0

„Ще се справим!“ – с този девиз Ангела Меркел преодоля и бежанската криза, и дълговата криза, и пандемията. Трябва да ѝ се признае, че когато каже нещо, наистина го мисли. Което се отнася и за края на нейната политическа кариера. След 16-годишно управление Ангела Меркел се оттегля официално – след изборите за Бундестаг на 26 септември.

Тя е родена в Хамбург, но е израснала в ГДР. През 1990 година за първи път става депутатка в Бундестага. В правителството на Хелмут Кол най-напред е министърка по проблемите на жените и децата, след това – на околната среда, преди да бъде избрана за канцлерка през 2005 година.

Ангела Меркел заема най-високия пост в германската политика от ноември 2005 година, когато побеждава социалдемократите на Герхард Шрьодер. Като първата жена на поста заради Меркел се наложи и използването на думата „канцлерка“, която бе избрана за дума на годината в Германия през същата година. 

Оттогава до днес тя се е сблъсквала с множество проблеми с изключителна международна значимост: финансовата криза от 2008 година и последвалата я криза в еврозоната, промените в климата, бежанската криза, конфликта в Близкия изток и напоследък – пандемията.

Меркел се радва на сериозен авторитет по света и изпълнява ключова роля както в ЕС, така и на международната сцена – преговаряла е с Путин, Тръмп, Ердоган и Нетаняху. Но ето, че четвъртият ѝ и последен мандат приключва. Преди това обаче ще трябва да намери отговор на най-малко още една криза. По последна информация Меркел планира да посети провинция Райнланд-Пфалц тази неделя. Западната провинция в последните дни беше тежко засегната от невиждани наводнения. 

Меркел ще обърне гръб на политиката

Още през 2019 година канцлерката изтъкна, че смята да сложи окончателен край на политическата си биография: „Няма да се ангажирам с никакъв друг политически пост, независимо какъв“. А както заяви наскоро, по време на последното си посещение във Вашингтон: „След края на мандата си няма да приема първата покана, боейки се, че няма да имам какво да правя и че никой няма да иска да се среща с мен.“

Джо Байдън е четвъртият американски президент, с когото Меркел се среща в качеството си на канцлер на Германия.

При обявяването й за почетен доктор на университета „Джонс Хопкинс“ се получи забавно объркване

„Смятам да направя пауза и да помисля какво всъщност ме интересува“, заяви още Меркел, допълвайки, че през последните 16 години не е имала много време за това. „След това вероятно ще се опитам да почета, после ще ми се затворят очите, понеже съм уморена. Ще поспя, след което ще видим“ – така тя описа плана за първия свободен ден след раздялата с поста.

Канцлерката отбеляза, че постоянната отговорност за взимане на решения няма да ѝ липсва. Вероятно по навик ще ѝ идват редица идеи какво би трябвало да направи, но „след това бързо ще се сетя, че това сега го прави някой друг. И мисля, че ще ми хареса“. Днес Ангела Меркел отбелязва 67-ия си рожден ден.

Прегледана: 57760

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече