Жертвите от COVID-19 в Индия 10 пъти повече от отчетените

0

Броят на жертвите от коронавируса (COVID-19) в Индия е до 10 пъти по-висок от съобщените от властите близо 415 000 починали по време на пандемията, което вероятно го прави най-тежката хуманитарна катастрофа в страната от обявяването на независимостта ѝ. Това обяви американска изследователска група, цитирана от „Франс прес“.

Оценката на проучването на Центъра за глобално развитие е най-високата досега за тежкото положение в южноазиатската страна с 1,3 млрд. души, която излиза от опустошителен пик, частично подхранван от варианта Делта през април и май.

Проучването, което анализира данните от началото на пандемията до юни тази година, е показало, че между 3,4 млн. и 4,7 млн. души са починали от вируса.

„Истинският брой жертви вероятно ще бъдат в рамките на няколко милиона, а не стотици хиляди, което прави това може би най-лошата човешка трагедия в Индия от разделянето и независимостта“, подчертават изследователите.

След разделянето на субконтинента през 1947 г. в предимно хиндуистка Индия и предимно мюсюлмански Пакистан, сектантско кръвопролитие уби стотици хиляди. Според някои оценки до 2 млн. души са загинали.

Официалният брой на починалите от COVID-19 в Индия от малко над 414 000 души е третият най-висок в света след 609 000 жертви в САЩ и 542 000 починали в Бразилия.

Експерти от месеци поставят под съмнение данните за починалите на Индия, обвинявайки и бездруго свръхнатоварената здравна система.

Няколко индийски щата ревизираха своите жертви от вируса през последните седмици, като добавиха хиляди смъртни случаи с изоставане.

Докладът на Центъра за глобално развитие се основава на оценка на „ексцесивната смъртност“, броя на допълнително умрелите хора в сравнение с данните отпреди кризата.

Авторите, включително Арвинд Субраманян, бивш главен правителствен икономически съветник, са направиха отчасти това, като са анализирали регистрациите на смъртните случаи в някои щати, както и периодично национално икономическо проучване.

Те също така са сравнили проучванията за разпространението на COVID-19 в Индия с международните нива на смъртност.

Изследователите, включително и експерт от Харвардския университет, признаха, че оценката на смъртността със статистическа увереност е трудна.

„(Но) всички оценки показват, че броят на починалите от пандемията вероятно ще бъде с порядък по-голям от официалната бройка“, казаха те.

Кристоф Гилмото, специалист по индийска демография във френския Изследователски институт за развитие, този месец изчисли, че броят на починалите е близо 2,2 млн. души до края на май.

Смъртността в Индия на 1 млн. души е била почти половината от средната за света, а Гилмото каза, че „толкова ниско число противоречи на очевидната тежест на кризата, която удари повечето индийски семейства в цялата страна“.

Прегледана: 57630

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече