Зоран Заев се изцепи: Северна Македония е лидер на Балканите

0

Северна Македония е лидер във всички процеси на реформи на Балканите, заяви в интервю за Deutsche Welle премиерът на страната Зоран Заев, който очевидно е слънчасал от юлските жеги. Според него основната битка е за това, как младите хора да не напуснат страната.

Травмите от 16,5 години чакане на зелена светлина от ЕС са твърде големи, каза премиерът Заев в интервю за DW и каза, че сега ЕС трябва да реши дали иска по-нататъшно разширяване.

„Когато (ЕС) реши да ни даде тази заслужена следваща стъпка, нека ни се обадят, защото след 16,5 години чакане, това е твърде голяма травма. Имахме 12 положителни препоръки от Европейската комисия, имаме 100% успех в процеса на реформа според последния доклад за Западните Балкани и най-висок резултат с 63% от заключенията за изпълнение на Програмата за икономическа реформа.

Ние сме лидери на Балканите. Следователно, когато вземат решение, ние сме готови, а междувременно ще продължим европеизацията на Северна Македония “, казва Заев в интервюто за предаването„ Конфликтна зона “по радио Deutsche Welle.

Македонският премиер похвали успеха на правителството си през последните четири години и каза, че една от най-важните задачи е да се предотврати емиграцията на младите хора от страната.

„Една от основните битки за всяка държава тук в Югоизточна Европа, както и за Северна Македония, е как да помогнем на младите хора да останат в страната и да си намерят работа, защото загубихме много младежи през последните 15 години.

Станахме свидетели на голямо изселване от всички страни от Югоизточна Европа към Западна Европа, САЩ и други континенти.

Имаме много успехи в тази посока, като се има предвид, че през последните четири години у нас сме създали над 100 000 работни места. Средната работна заплата се е повишила с 45%, а минималната заплата е нараснала с 65%. Имаме намаляване на безработицата от 24% на 16%. „Но, разбира се, подобряването на качеството на живот е най-голямата гаранция, че младите хора ще останат в страната“, каза Заев в интервю за DW.

Прегледана: 58635

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече