Почина синът на Тодор Живков – Владимир

0

Синът на бившия генерален секретар на ЦК на БКП Тодор Живков– Владимир е починал, съобщи  Калин Тодоров,  син на члена на ЦК на БКП Станко Тодоров.

„Синът на Тодор Живков, Владимир е починал на 69 години. С Вовата бяхме съседи четвърт век. Той не беше плейбоят, за какъвто го мислеха всички. Беше мило и добро момче, най-самотният човек, когото съм познавал. Животът му тръгна накриво, заради прекомерните амбиции на родителите му, заради тежката сянка на баща му и сестра му. И златната клетка, пак си е клетка. Почивай в мир“, написа журналистът и писател Калин Тодоров във Фейсбук.

Наследникът на бившият Първи е издъхнал на 21 юли – 40 години след смъртта на сестра си Людмила Живкова.

Владимир Живков е починал в столична болница, съобщиха от семейството му. 

Той е роден на 5 юни 1952 г. в София в семейството на тогавашния секретар на Централния комитет на БКП Тодор Живков и Мара Малеева-Живкова. През 1971 г. завършва средно образование в 35 гимназия с преподаване на руски език в София. Веднага става член на партията. Завършва право в Софийския университети още докато учи става член на Софийския градски комитет на ДКМС– младежката организация на комунистическата партия.

През 1980 г. започва работа като научен сътрудник в Института по науките за държавата и правото при БАН. Под ръководството на неговия ръководител Ярослав Радев през 1981 г. защитава дисертация на тема „Правна оценка на Нюрнбергския процес“.

Жени се два пъти – за Маруся Мирчевска, от която има син Тодор Живков, който живее в САЩ. Вторият му брак е с Валентина Станимирова, с която имат дъщеря – Елизабет Живкова.

След смъртта на сестра си Владимир Живков става главен директор на Центъра „Знаме на мира“ (до 1989 г.). По времето на комунизма заема различни партийни и държавни постове. Издига се до заместник-председател на Комитета за култура, а през 1986 г. става заместник-председател на Съвета за духовно развитие при Министерски съвет. Бил е депутат в 8-то и 9-то Народно сбрание.

От 1986 до изключването му през 1989 г. е член на ЦК на БКП.

След промените живее със семейството си във вила в Бояна. Странеше от медиите и не се появяваше на публични събития. През 90-те години на миналия век се занимава с търговия.  Последните години живее предимно в дупнишкото село Кременик.

Прегледана: 58200

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече