Си Дзинпин посети Тибет за първи път като президент

0

Китайският президент Си Дзинпин посети Тибетския автономен регион на 21-22 юли, съобщава „Синхуа“, цитирана от „Дойче веле“.

Това е първото посещение на от 2011 г. и първото като лидер на страната. Си Дзинпин е посетил Тибет само два пъти преди това. Веднъж през 2011 г., когато бе вицепрезидент на Китай и през 1998 г., когато бе шеф на партията на провинция Фуджиан.

Той пристига в град Нингчи в сряда. Кадри, публикувани от местните медии, показват, че Си е приветстван от тълпа, развяваща китайски знамена, когато напуска самолета. Китайският лидер е получил „топло посрещане“ в Тибет от „маси от всички етнически групи“, според китайските медии.

Той е придружен и от заместник-председателя на Централната военна комисия на Китай и старши генерал от Народната освободителна армия, съобщава „Ройтерс“.

Най-забележителната спирка в маршрута на президента е Лхаса, тибетският град, който някога бе дом на Далай Лама.

Си посети обществения площад пред двореца Потала, традиционното седалище на властта на Далай Лама. Религиозният лидер на Тибет живее в изгнание от 1959 г. след неуспешно въстание срещу китайското управление.

Докато е в Лхаса, Си посети манастир и е „инспектирал етническата религия“ и защитата на тибетското културно наследство, според „Синхуа“.

Китайският лидер също така инспектира различни проекти за развитие в района, включително недовършена железопътна линия, свързана с планинския граничен регион с китайската югозападна провинция Съчуан.

Китай инвестира в Тибет в опит да спечели сърцата и умовете на местните жители, много от които се възмущават от притока на китайски заселници и чуждестранни туристи. Финансирането превърна Тибет в един от икономически най-бързо развиващите се региони в Китай.

Китай има претенции към района на Хималаите от векове и изпрати армия през 1950 г., за да засили териториалния си суверенитет над Тибет.

След това някои области станаха Тибетски автономен регион, а други бяха включени в Китай. Въпреки че Далай Лама остава в изгнание от 1959 г. и в момента се намира в Индия, Пекин все още го смята за опасен сепаратистки лидер.

През 2008 г. десетилетният въпрос избухна в светлината на прожекторите, след сериозно антиправителствени протести в Тибет. Тибетците събраха подкрепа от международната общност, тъй като тогава Пекин бе градът домакин на Олимпийските игри.

Тибет, намиращ се на границата на Китай с Индия, също се разглежда като стратегически за Пекин по оспорваната граница.

Прегледана: 59430

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече