Огнен ад: Още 98 пожара лумнаха в Гърция

0

За последните 24 часа в Гърция са възникнали 98 нови пожара. Днес силите на гражданската защита гасят 154 пожара по цялата територия, каза Хардалиас.

По думите му най-опасните пожари са регистрирани в централната област Атика, на остров Евбея и в областта Илия. 

Днес се сблъскахме с нов фронт в района на Древна Олимпия, както и в областите Месения, Мани, Толофон, Фокида, Фтиотида, Гревена и на остров Крит, уточни заместник-министърът. Той увери, чевластите са мобилизирали всички ресурси за борба с пожарите.

Междувременно от българското Министерство на външните работи призова да не се пътува до Гърция. Посолството ни в Атина разпространи информация относно актуалните огнища на пожари в Гърция към 13 часа на 7 август. 

Пожарът, започнал от Варибоби, северно от Атина, продължава да се разраства, въпреки усилията за неговото ограничаване. Горят незасегнатите до този момент части на Варибоби и Тракомакедонес, който бе евакуран в петък.

Евакуирни са и жителите на Милеси, Маркопулу Оропу, Бафи, Мавросувала и Левиди.

Днес сутринта, съобщение да се евакуират към Дрося са получили жителите на Агия Скепи, Агия Параскеви, Капитения, Врисаки и Лофос Куремену.

През нощта силен фронт е преминал през магистралата Атина – Ламия при изхода за Маркопулу, като пламъците се насочват към Оропос. Гори гъст боров масив до Малакаса. Активен и мощен е и фронтът до Агиос Стефанос.

Пожарът в северната част на остров Евбея се разраства на територия два пъти по-голяма от тази на пожара в Атика. Простира се от Лимни на западния бряг на острова до Агия Ана от източната му страна, като продължава в югоизточна посока към Киринтос и Мантуди.

Активен фронт на пожара има и към Каливия, Трупи и Прокопи. Северният фронт е от Каламуди и Палеохори към Ровиес, който е бил напълно опожарен.

На запад, огнеборците се опитват да ограничат пожара обградил Симия. През нощта битка с огнената стихия е водена при Метохи, Каливия, Спатари, Трупи, Прокопи, Ровиес, Марули, Кокиномилиа, Крионеритис и Цапурниа. 1300 души са евакуирани по вода от Лимни през нощта.

Усложнена остава ситуацията и на Пелопонес. Активи са огнищата при Ламбети, Древна Олимпия, Лалас и Немута, както и Влахоули. Продължава битката с огнената стихия и в източната част на полуостров Мани.

Магистралата Атина – Ламия остава затворена за трафик в двете посоки. В направление Ламия движението от пътен възел Калифтаки до пътен възел Инофита е спряно. Трафикът бива отбиван от Калифтаки.

Прегледана: 58980

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече