Франция и Великобритания искат от ООН „зона за безопасност“ в Кабул

0

Франция и Великобритания ще настояват ООН да предприеме стъпки за изграждането на „зона за безопасност“ в Кабул, за да бъдат защитени хуманитарните операции, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес. Той допълни, че такава зона за безопасност ще позволи на международната общност да подържа натиск върху талибаните.

Представителите на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – Франция, Великобритания, Съединените щати, Русия и Китай – ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят ситуацията в Афганистан.

Коментарът на Макрон идва в момент, когато международните усилия за евакуиране на чуждестранните граждани и застрашените афганистанци приключват.

Германия прекрати евакуационните полети от Афганистан в четвъртък, след като превози близо 5300 души, поискали да напуснат Кабул. В Афганистан към момента са останали 300 германски граждани.

Последният самолет с британски войници, дипломати и официални лица също е напуснал Кабул.

Ситуацията в Афганистан и последиците от нея за безопасността и миграцията в страните – членки на Европейския съюз, ще са тема на насроченото във вторник заседание на европейските министри на вътрешните работи.

Демонстрации в знак на солидарност с афганистанците имаше на различни места в Европа.

Стотици се събраха в Берлин на марш до Бранденбургската врата и призоваха германското правителство да приюти афганистанци, чийто живот е застрашен от талибаните.

На демонстрация в Атина стотици афганистанци призоваха международната общност за мир и справедливост.

Гърция беше държавата на първа линия по време на миграционната криза през 2015 година, когато повече от един милион души, предимно сирийци, афганистанци и иракчани пристигнаха в търсене на убежище. Много от тях все още живеят в гръцките миграционни лагери, в очакване да бъдат разгледани молбите им за убежище.

Поради опасения от нова миграционна вълна от Афганистан Гърция изгради 40 километрова ограда по границата с Турция и я оборудва с нова система за наблюдение, за да спре възможни нови мигранти на път за Европа.

Прегледана: 61590

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече