Експертите в Англия: Училищата не са центрове на заразявания с Covid-19

0

Новата учебна година във Великобритания стартира със смесени чувства – няма да се наложи отново затварянето на училищата, ако случаите на заразявания с Covid-19 ескалират.

Данните на националната статистика показват, че нивата на заразявания и жертви продължават да са високи. В сряда например имаше 207 жертви, което е най-високата бройка от 7 март насам, и около 36 000 заразени. 178 са жертвите за последното денонощие и над 38 000 заразени.

При подновяване на учебните занятия в Шотландия през август бе отчетено увеличение на случаите на заразявания, което бе приписано именно на отварянето на училищата. Това тревожи родители и учители, защото широко разпространено е мнението, че събираното на голямо количество деца сега, когато са премахнати повечето ограничителни мерки, няма да доведе до нищо добро.

Доктор Ивон Дойл, медицински директор на Общественото здравеопазване в Англия заяви, че училищата не са центрове на заразявания с Covid-19 и че това схващане е погрешно. Тя отбеляза, че напълно разбира загрижеността на родителите около завръщането на учениците, но важните мерки за ограничаване на заразяванията все още са в сила.

Тук е необходимо пояснение, тъй като за разлика от предишната година по това време, сега има значително по-малко ограничения, да не кажа почти никакви. В Англия и  Уелс, например, носенето на маски в училищата вече не е задължително. В двете споменати части на Обединеното кралство плюс Северна Ирландия бе отменено и спазването на социална дистанция.

Миналата година, когато някой ученик имаше положителна проба, той се самоизолираше, както и всички останали в неговата група или които са били в близък контакт с него. Сега при положителна проба ще се самоизолира единствено заразеният. Контактувалите с него, дали обаче отрицателна проба, ще продължават да ходят на училище.
БГНЕС

Министърът на образованието Гавин Уилямсън заяви за Би Би Си, че за учениците е много по-добре да продължават с един по-нормален процес на обучение, което пък ще даде на родителите възможност не само по-пълноценно да ходят на работа, но и да отидат на заведение, да посетят музикални фестивали или театри, например. Основен момент в политиката на Министерството на образованието е провеждането редовно на масово тестване в училищата. Полагат се повече грижи за по-добра хиена и чистота, училищата бяха снабдени с монитори за състоянието на въздуха.

16 и 17-годишните вече получават покани за ваксиниране с първа доза, но без яснота за втора такава. По последни данни половината от тази възрастова група вече са се инжектирали.

Британското здравеопазване има да взема трудни решения как да разполага във времето възрастовите групи за ваксиниране. Досегашният опит все пак показва, че масовото ваксиниране върви много успешно. И докато родителите трябва да търсят баланса между рисковете от Covid-19 и нарушаването на обучението, здравните експерти като че ли са по-загрижени за това да не се прекъсва процесът на обучение, макар и учените да смятат, че до края на септември със сигурност най-висок брой заразени ще има в училищата.

Както отбеляза епидемиологът от лондонския Имперски колеж професор Нийл Фъргюсън, на този етап при този огромен брой ваксинирани британци, страната може да се справя с много повече случаи на заразявания, защото при много от тях отпада хоспитализирането, но ако се стигне все пак до 100 000 – 150 000 заразени дневно, това ще претовари здравеопазването, предвид и на това, че между 5 и 10% процента от населението все още не е ваксинирано, колкото и нисък да изглежда този процент.

Междувременно от Общественото здравеопазване в Англия, в опит да поощрят децата да си правят тестове обявиха, че рискът от заразяване с  Covid-19 за огромното мнозинство от децата остава малък, но все пак тестовете са изключително важни, за да се открият скрити случаи с вируса в началото на първия срок. 

Прегледана: 58955

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече