Гордост: Българи грабнаха технологично „Еми“ за 3D софтуер

0

Българите от компанията Chaos group са носители на престижната награда „Еми“ за технологични постижения. Това стана ясно, след като от Американската телевизионна академия обявиха лауреатите си извън творческите категории.

Това е 73-ият път, в който се раздават технологични „Еми“-та. Компанията, начело на която стоят Владимир Койлазов и Петър Митев, си заслужи отличието заради софтуера за 3D визуализация V-Ray.

Chaos V-Ray от години е сред световните лидери в технологиите за графичен дизайн и софтуер за симулация, а в момента инвестира и в облачно базирани технологии и виртуална реалност.

Софтуерът представлява физически базирано рендиране и адаптивно решение за проследяване на лъчи, използвано за създаване на фотореалистични визуални ефекти. В епизодични продукции се използва от 2003 г. Оптимизирано за обработка на големи сцени, V-Ray се използва за изобразяване на дигитални среди, същества, превозни средства и т.н. Чрез точно изчисляване на глобалното осветление и разпределението на светлината, както и физическите свойства на всеки материал, софтуерът осигурява безпроблемно съчетаване на реални и виртуални елементи на екрана, пише в обосновката си Академията, раздаваща наградите „Еми“.

Самите статуетки ще бъдат раздадени след броени седмици – на 21 октомври, а водещ на церемонията ще бъде звездата от „Престъпни намерения“ Кирстен Вангснес.

Това не е първият път, в който Койлазов и Митев се поздравяват с голям успех в Холивудските среди. През 2017 г. те получиха и технологичен „Оскар“ за същия софтуер. Сред популярните заглавия, в които програмата е използвана, са „Господарка на злото“, „Аватар“ и др.

Прегледана: 68715

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече