Честваме 85 години от рождението на прочутия бас Никола Гюзелев

0

Тази година се навършват 85 години от рождението оперния певец Никола Гюзелев и 60 години от сценичния дебют на прочутия български бас.

По този повод в централното фоайе на Софийската опера и балет ще бъде открита изложба с картини на Никола Гюзелев, който е и академичен художник портретист. По късно, от 19 часа, на Голямата сцена на оперния театър ще бъдат отличени носителите на международната награда „Никола Гюзелев“ за оперно и изобразително изкуство. Лауреати на четвъртото ѝ издание са четирима оперни певци с блестяща международна кариера – мецосопраното Мариана Пенчева, баритоните Добромир Момеков и Марян Йованоски (и двамата възпитаници на маестро Никола Гюзелев), басът Димитър Станчев, както и австрийският диригент маестро Густав Кун. Вечерта ще продължи с концерт на лауреатите, съпроводени от хора и оркестъра на Софийска опера и балет под диригентството на маестро Серджо Олива, смият той лауреат на приза „Никола Гюзелев“ за 2017 г.

Дебютът на маестро Никола Гюзелев на оперната сцена е през 1961 г. в Софийската опера с ролята на Тимур в „Турандот“ от Пучини. Звездният му път преминава през най-прочутите театри в света. „Артист от висока класа”, „Голям певец”, „Гласът, който рисува” – така критиката определя Никола Гюзелев приживе, а сред множеството признания за артистичния му талант е високото отличие „Златен Верди”.

Прегледана: 57045

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече