78-годишен свещеник гради каменни параклиси по Божията пътека

0

40 каменни параклиса е изградил за десетина години възрастен свещеник, който служи след пенсионирането си в църквата „Свети Власий“ в едноименния черноморски курорт.

Отец Петър Цанков е роден през вече далечната 1943-а в махала Селището на севлиевското село Стоките, завършил е духовната семинария , която някога е била „въдворена“ край врачанската гара Черепиш и изкарва две години като трудовак в някогашните Строителни войски. След дипломирането си в духовната академия е ръкоположен за свещеник от някогашния старозагорски митрополит Панкратий първоначално в храма на село Енина, а след това и казанлъшката църква „Света Богородица“. Там по спомените на енориаршите създава заемна библиотека и хор, а начинът по който водел службите привлякъл богомолци от съседни квартали извън енорията, което му довело неприязънта на колеги и последователно местене от църква в църква. В крайна сметка митрополит Галактион набързо го …пенсионирал веднага щом навършил 65-години през 2008-а.

Наместо да си гледа пенсията и старините отчето се завърнало в родния си край, където помага при ремонта и възстановяването на църквата „Свети Георги“, а 4 години  по-късно  се преселва в разрастващото  се по онова време градче Свети Влас .Там  започва на доброволни начала да обслужва местния току що осветен храм, който си няма собствена енория и разчита само на дарения от летовници – българи и  чужденци. С градеж на параклиси покрай водеща към Стара планина пътека се захваща някак между –другото.Сам пренася камъни на гръб, реди ги по някогашния метод на кухата зидария, подбира икони и засажда цветя, а и по някой корен …домати.

 „Нека да си откъснат туристите един домат в планината, какво по-хубаво от това?“ – обяснява странната си идея отецът. Намира и ентусиазирани като него помощници, но смята това начинание с параклисите за лично задължение.Разказва че броят на каменните му параклиси отговаря на дните , в които израилтяните пътували от Египет към Обетованата земя: в началото на пътечката към билото на Стара планина  е Благовещение, а на финала – Възнесение Господне.Признава че се запалил по идеята след като видял 20 такива каменни параклиса в Алпите, където ходил за да венчае нашенец с французойка в градчето Мантон.

Прегледана: 56195

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече