Стотици затворници са избягали от затвор в Конго

0

Затворници избягаха масово от претъпкан стар затвор в западната част на Демократична република Конго, съобщиха официални лица, като се съобщава за най-малко един убит надзирател.

Двама въоръжени мъже са пристигнали на входа на затвора в Матади, подчинили са охраната и са отворили главната порта, което е позволило на голям брой затворници да избягат, съобщи заместник-директорът на затвора Аполония Лондо пред местни медии.

Междувременно комисар Жан-Пиер Нзолани заяви, че полицейски служители в околностите на затвора са станали свидетели на бягство на затворници през пробив в стените.

„Те (полицаите) стреляха във въздуха, но повече от 300 души се насочиха към тях, грабнаха им оръжията и убиха един полицай“, каза Нзолани.

Друг полицай е бил прострелян и тежко ранен, допълва той.

„Дали това е вътрешна работа, заговор, подготвян от дълго време?“, добави комисарят. „Опитваме се да разберем това.“

Лондо заяви, че в събота сутринта в затвора са се намирали 737 затворници, но в момента тече преброяване на останалите, за да се установи колко от тях са избягали. Централният затвор в Матади, главния град на провинция Конго, е построен през 1939 г. и предназначен да побира 150 затворници.

Прегледана: 55895

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече