Радев към младежите от Рояк: Давате ни вяра, че живеем в хуманно общество

0

Румен Радев връчи Почетния знак на президента на младежите, спасили възрастни хора при пожара в Дома за възрастни хора „Топъл дом“ в село Рояк. Вие не само дадохте пример за гражданска доблест, но и с вашата самоотвержена постъпка ни давате вярата, че живеем в хуманно и солидарно общество, в което човешкият живот е висша ценност, че с такива млади хора като вас България има достойно бъдеще, заяви държавният глава на церемонията, състояла се в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

При инцидента на 22 ноември в старческия дом загинаха 9 души, но 48 други бяха спасени с помощта и на четирите 15-годишни момчета – Октай Шабан, Мерт Гюргелиев, Фуркан Фикретов и Селим Селимов.

Просветният министър подчерта, че не сме загубили човещината в душите си.
„Днешната церемония е израз на признателност на цялото ни общество за вашата смелост и човечност. Гордеем се с вас!“, подчерта президентът, като посочи, че самоотвержената намеса на младежите е променила хода на трагедията, когато те са влезли без страх и колебание в горящата сграда на Дома за възрастни хора, за да спасят живот.

Радев цитира поговорката, според която, за да се отгледа и възпита човек, е необходимо цяло село. „Родителите, семейството, съседите, приятелите, близките, учителите – това е здравата среда, в която се учиш да бъдеш човек и зад вашата достойна постъпка стоят всички тези хора от село Рояк“, обърна се президентът към присъстващите на церемонията, сред които бяха родителите на младежите, техният класен ръководител и кметът на Дългопол.

„Благодаря на всички вас, че сте отгледали и възпитали достойни граждани на Република България! Благодаря ви, че всички вие заедно преди един месец написахте истинска история за човечност и съпричастност!“, изтъкна президентът и пожела на младежите да работят и да се учат упорито, за да постигнат мечтата си да станат пожарникари и полицаи и така да се грижат за сигурността, здравето и живота на другите.

На церемонията държавният глава подари и нови книги за читалището в село Рояк.  
Никой от роднините на хората от дома в с. Рояк не е пожелал да вземе своя близък след пожара

Прегледана: 57380

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече