Деца се ваксинират, за да ходят на училище

0

В „Света Анна“ има над 100 записани малчугани за имунизация

10-годишната Ева бе първото ваксинирано дете в столичната УМБАЛ „Света Анна“, след като миналата седмица стартира и имунизационната кампания за малчуганите от 5 до 11 години. Петокласничката в 76-о ОУ „Уилям Сароян“ сподели, че се е ваксинирала, за да не се разболее и да може да ходи спокойно на училище.

„Направих го по съвет на родителите си и да не се разболея“, разказа детето, след като си постави първата доза Pfizer. Сред съучениците на Ева няма ваксинирани, но едно от децата било със сертификат за антитела. „Препоръчвам да се ваксинират, защото е най-разумното нещо“, заяви 10-годишната Ева. Тя сподели, че първо си е мислила, че е страшно и ще я боли, но после е разбрала, че не е. „Докторът ме посъветва да мисля за нещо друго и да не се тревожа или да не гледам иглата, защото тя ме притеснява. Сега се чувствам доволна, че съм успяла да направя нещо, което ще ме предпази от вирусите“, разказа детето.

Бащата на Ева Елизар Манов заяви, че се осланя на цифрите, без да вярва на конспирации. „Да, в момента има много заразени на местата, на които ваксинацията е достигнала над 70%, но броят на починалите и поставените в интензивни отделния, съпоставен с нашето население, е голям – ние имаме по 100, там по 5 на ден“, заяви той. Във връзка с препоръката на СЗО да се изчака с имунизацията на по-малките децата Манов обясни, че всеки взема индивидуално решение и те носят отговорност като родители.

В „Света Анна“ в четвъртък за ваксинация са били записани 20 деца. След 21 дни трябва да дойдат за втора доза. Всеки петък в лечебното заведени ще ваксинират по 20 деца след предварително записване. Желаещите дотук са над 100, сподели д-р Ивелина Георгиева, зам.-директор на болницата и отговаряща пряко за ваксинационния център. Преди малчуганът да бъде ваксинират, се извършва пълен преглед, родителите се разпитват дали децата имат някакво заболяване. „Гледаме децата да са спокойни и да им създадем предразполагаща обстановка, защото тяхната психика трябва да бъде пазена“, разясни д-р Георгиева. Родители най-често се притеснявали дали ще има последващи ефекти. „Те трябва да следят за наличие на температура и ако детето я повиши, особено над 38 градуса, да дадат обикновен медикамент, който дават и при други поводи като парацетамол“, каза д-р Георгиева. Тя допълни, че ако имат други затруднения, могат да посетят спешния център или да се обадят на лекар. Записаните деца за ваксинация трябва да изчакат малко само ако имат остро заболяване – хрема, кашлица. Д-р Георгиева допълни, че няма противопоказния и несъвместимост между различните ваксини.

Прегледана: 60605

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече