Китай успешно изпробва роботизирана ръка в Космоса

0

Китай направи успешно изпитание на роботизираната ръка на орбиталната си космическа станция, като с нея беше преместен товарният космически кораб, съобщи ТАСС.

Операцията е продължила 47 минути.

След като товарният кораб „Тянджоу-2“ се е разкачил от базовия модул на станцията, роботизираната ръка го е преместила встрани, а след това е била извършена обратната операция и корабът е върнат на първоначалното му място. След това „Тянчжоу-2“ и базовият модул на станцията „Тянхъ“ отново са се скачили.

На станцията сега има екипаж от трима души. Космическият кораб „Шънчжоу-13“ с тайконавти беше изстрелян на 16 октомври. Те ще останат шест месеца в Космоса, през които работят по изграждането на космическата станция. На 7 ноември този екипаж излезе за първи път в открит Космос.

Китайската космическа станция е на височина от около 400 км. Предвижда се да работи поне десет години. Тя е предназначена за трима души (до шестима при смяна на екипажа или пристигане на гостуващи мисии).

Масата на Т-образния комплекс, който има три възела за скачване и шлюз за излизане в открит космос, е 66 тона. Обемът на отсеците достига 110 кубически метра. Очаква се орбиталната станция да започне да функционира напълно тази година. Китай обяви, че тя ще бъде достъпна за международни проекти.

Прегледана: 59805

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече