Стрелят без предупреждение в Казахстан, подпалиха сградата на телевизията

0

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви, че нямало да има преговори с протестиращите след дни на размирици, като се зарече да унищожи „въоръжените бандити“, които били атакували страната, информира „Франс прес“.

„Терористите продължават да повреждат имущество… и да използват оръжия срещу цивилни. Издадох заповед на правоприлагащите органи да стрелят и да убиват без предупреждение“, подчерта Токаев в третото си телевизионно обръщение към нацията тази седмица.

В сградата телевизионната компания „Мир“ в казахстанския град Алмати е избухнал пожар, съобщи „Мир-24“. Медията публикува видеоклип, на който се вижда как от прозорците на сградата, в която се намира офисът на телевизионната и радиокомпания, излизат пламъци.

Междувременно мироопазващите и правоприлагащи органи са поели контрола над летището в Алмати, според последните данни на генерал-майор Игор Конашенков, официален представител на руското министерство на отбраната.

Той също така заяви, че мироопазващите сили на ОДКС, заедно с органите на реда, поддържат реда в Казахстан. Според военния говорител, генералното консулство на Руската федерация в Алмати и други важни обекти вече са обезопасени.

Започналите в Казахстан на 2 януари масови протести срещу поскъпването на горивата прераснаха в масови безредици и кървави сблъсъци. Президентът Касъм-Жомарт Токаев разпусна правителството и обяви извънредно положение. По негово искане ОДКС изпрати в Казахстан миротворчески сили за стабилизиране на обстановката. По данни на властите, в момента конституционният ред като цяло вече е възстановен във всички региони на страната. Най-трудно все още е положението в Алмати.

Над 75 самолета от военната авиация на Русия – повече от 70 машини Ил-76 и 5 броя Ан-124 „Руслан“, денонощно прехвърлят в Казахстан подразделения от руския контингент в миротворческите сили на ОДКС. Руски самолети се използват и за прехвърлянето на контингенти от Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения на казахстанска територия, уточни Конашенков.

Всички военни от руския контингент са минали специална подготовка и притежават опит от реални бойни действия. Действията на миротворците от ОДКС в Казахстан се ръководят от командващия Въздушнодесантните войски на Русия генерал-полковник Андрей Сердюков, добави говорителят.

Прегледана: 56435

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече