Жител на Мариупол: Всичко е сринато, погребваме мъртвите в градинките пред

0

В 10 ч тази сутрин в Мариупол и още два украински града влязоха в сила хуманитарни коридори. Цивилното население, което желае да напусне размирните райони, ще може да стигне до Запорожние, през контролираното от Русия пристанище Бердянск. Вече няколко седмици стратегическото пристанище е под обсада, а останалите в него граждани, са на ръба на оцеляването.

На 16 март моят приятел Игор приятел караше колата си, когато беше пронизан от куршум. 5 минути по-късно вече беше мъртъв. Това разказва в ефира на БНТ Павел, жител на Мариупол.

Павел е един от хилядите жители ма Мариупол, които живеят сред постоянния взрив на снаряди. Когато приятелят му бил прострелян, успели единствено да си разменят местата в автомобила. Закарал го до дома му, но вече било твърде късно. Игор е погребан зад блока си – там, където преди месец е било градинка. Отчаянието се усеща във въздуха.

Имах работилница за мебели. Казаха ми, че е изгорена, но не съм ходил да проверя. Всичко е унищожено. Но, ако ме питате дали ще напусна града – не, няма. Няма с какво, нямам и с кого да избягам, казва Павел.

Заради стратегическото си разположение – по пътя от анексирания от Москва Крим към вътрешността на Украйна, Мариупол е сред градовете, подложени на най-масиран обстрел през изминалия месец.

Преди войната тук са живели около 400 000 души. Смята се, че днес са останали около 170 000. Съседи се събират в междублоковите пространства и готвят заедно – който каквото е успял да намери.

Бяхме проспериращ град, а вижте ни сега – събрани около огъня, приличаме на бездомници. Колко още ще търпим това, колко още ще пием вода, която един господ знае какво съдържа и дали на следващия ден изобщо ще намериш какво да пиеш, казва Людмила, жителка на Мариупол.

Кметът на града заяви, че ситуацията в Мариупол е катастрофална и е необходима спешна хуманитарна помощ. Според местните власти, загиналите от началото на руската офанзива местни жители, са най-малко 5000.

Прегледана: 59850

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече