Палмова неделя в Италия под знака и символите на мира

0

Папа Франциск изнесе на площад „Свети Петър” в Рим Светата меса за Палмова неделя. Празникът преминава под знака на мира. В област Пулия се провежда за десети пореден път „Марш на мира” свързан този път и с войната в Украйна.

Лозунгът на днешният празничен ден е „Пътят за мир” обединява символично значението на празника и актуалната ситуация с Украйна.

Символ на Палмова неделя са маслиновите клонки, които от своя страна олицетворяват мира. По традиция през този период се подрязват маслиновите дървета и клонките им се благославят. От селището Сан Виторе в област Лацио, известен като града на зехтина, изпратиха на папа Франциск 100 000 маслинови клонки, които се раздават на площад „Свети Петър” в Рим. 

Традиция на днешния ден е Маршът на мира от град Фоджа до стратегическото военно летище „Амендола”.

За БНР организаторите споделиха, че в изминаване на разстоянието от 10 км първоначално са се включили 150 души, чийто брой непрекъснато се увеличава. Сред тях са 11 кметове, представители на областната управа и на френска телевизия, както граждани от различна националност. Символ на събитието е дъга.   

Прегледана: 60320

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече