Почина българският кум на Жириновски

0

Преди две години е починал Светослав Стоилов, казват негови съседи в столичния квартал „Лозенец“. Приживе българинът е икономически съветник на Жириновски и дори негов кум на гражданската му сватба с Галина Лебедева през 1994 година. Самият Жириновски почина миналата седмица.

Възходът на Стоилов продължава да е обвит в мъгла като повечето хора и събития у нас и в Русия в зората на прехода. В мрежата няма никакви сведения за него, а в статията, посветена на Жириновски и партията му, българинът фигурира като „Светозар Стоилов“.

„България Днес“ научи важни подробности от кариерата на нашенеца, който години наред нашепваше в ухото на Владимир Волфович икономически рецепти. Негови съседи в столичния квартал „Лозенец“, където Стоилов се засели в средата на 90-те, разказаха, че по негови собствени думи той е спечелил първия си милион… от тотото.

В австрийската столица роденият в Сандански икономист се жени за приказно богата дама. Но кой точно от тогавашните елити го запознава и въвежда в най-близкото обкръжение на скандалния руски политик, вероятно ще остане тайна завинаги.

За първи път Светослав Стоилов влиза в светлините на прожекторите при първата визита на Жириновски в България през зимата на 1993 г. Тогава се разрази огромен скандал и лидерът на ЛДПР беше изгонен от страната. Повод за това станаха призивите му държавният глава Желю Желев да бъде свален и изпратен в Сибир, а неговото място да заеме Стоилов.

Ванга казала на Стоилов, че СССР ще се разпадне, но България ще остане

Ванга казала на Стоилов, че СССР ще се разпадне, но България ще остане

За българските медии кумът на Владимир Волфович е дал едно-единствено интервю. През 1996-а, непосредствено след 65-ия си рожден ден, Светослав Стоилов сподели някои от „опорните точки“ на своята икономическа програма, възприета от партията на Жириновски.

В този момент на България й предстоеше драматичната Виденова зима. Стоилов и руският му патрон громяха комунистите у нас, оставили българите без хляб. На вълната на тези страхове „да не стане и в Русия като в България“ Елцин успя да надвие лидера на руските комунисти Зюганов и да бъде избран за втори път за президент. Небивал успех на тези избори пожъна и Владимир Жириновски – цели 29 процента от руснаците дадоха гласа си за него.

Въпреки близостта си до Жириновски, който много бързо еволюира в краен руски шовинист и войнолюбец, неговият съветник от Сандански остава „българофил“. В единственото си интервю преди близо 26 години Светослав Стоилов описа и една от срещите си със своята землячка Ванга. На нея пророчицата му доверила какво й казал Тодор Живков.

„Ето, Ванге, зад нас е великият Съветски съюз!“. А тя му отвърнала: „Никакъв Съветски съюз няма, защото той ще се разпадне преди нас!“. Така и стана, а от президент Живков отиде в затвора“, каза в интервюто българинът до Жириновски.

Прегледана: 59715

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече