Кипърски турски журналист осъден в Анкара за обида на Ердоган

0

Кипърски турски журналист и издател бе осъден на една година затвор от съд в Анкара за обида на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, стана ясно във вторник. Това е първата присъда за лишаване от свобода, издадена в Турция на представител на медиите в Северен Кипър.

Наказателното дело срещу Шенер Левент, главен редактор и издател на кипърско-турския вестник „Африка” (сега „Аврупа”), е заради карикатура в него, осмиваща Ердоган, от декември 2017 г., която първоначално е публикувана в гръцко издание.

Според Анкара тя представлява „обида“ за турския президент и „разпалване на омраза срещу чуждестранен лидер“.

По същите обвинения Левент беше съден и оправдан от кипърски турски съд през 2019 г., който се позова на свободата на печата и защитата на правата на човека.

Турция не призна това решение и започна нов процес в наказателния съд в Анкара, който премина в отсъствие на подсъдимия.

От своя страна той заяви, че не признава решението на турския съд.

За активната си журналистическа и обществена дейност Шенер Левент е удостоен с наградата на Европейския парламент „Европейски гражданин на 2018 г.“.

74-годишният журналист е и в „черния списък” на кипърски турци – политици, интелектуалци, адвокати, синдикалисти, на които е забранено да влизат в Турция, защото представляват „заплаха за националната сигурност на страната”.

Шенер Левент получава наградата „Европейски гражданин на 2018 г.“ в Никозия

Прегледана: 59840

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече