В. Српски телеграф: Путин заби нож в гърба на Сърбия

0

На среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш Путин каза, че „самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР имат право да обявят суверенитета си по аналогия с решението на Международния съд за ситуацията в Косово“, което, както каза той, е подкрепено от всички.

Тези думи на руския президент Владимир Путин пред генералния секретар на ООН Антониу Гутериш станаха причина за сериозен отзвук в сръбското публично пространство, а на първите страници на таблоидите преобладават гневните реакции.

„Всъщност Путин заяви, че на практика признава независимостта на Косово и всичко, което Косово и неговите спонсори са направили за това“, каза пред Beta Сречко Джукич, бивш посланик в Минск и член на Форума за международни отношения.

Както каза той, прецедентът е признат за част от международното право и „към тези факти, представени вчера, трябва да се добави, че Русия още през 2008 г. се позовава на косовския прецедент в случая с обявяването на независимостта и признаването на Южна Осетия и Абхазия от Москва“.

„С този ход Москва вероятно предприе решителна стъпка за признаването на Косово и със сигурност ще улесни позицията на Вашингтон и на Запада“, каза Джукич. Той допълни, че Белград, че както много пъти досега в историята, Сърбия остава жертва на интересите и отношенията на великите сили.

Цитирани са и публикации от хърватски медии, които  „ликуват“ след думите на Путин. „Всяка новина е повод да се оплюе Сърбия за хърватските таблоиди“, отбелязва „Ало“.


Бившият министър на отбраната Драган Шутановац заяви пред „Данас“, че явно „Косово е само прецедент, който е трябвало да бъде пазен за момента, когато въпросът за Луганск и Донецк узрее достатъчно“.

Шутановац припомня, че Сърбия невинаги е подкрепяла еднозначно Русия: по време на югославските войни въоръжаваше хърватите, подкрепи в ООН и тежки санкции срещу страната.

„Путин заби нож в гърба на Сърбия“, пише от своя страна „Српски телеграф“

Прегледана: 60420

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече