Германия твърдо: Никакво плащане в рубли!

0

Германският финансов министър Кристиан Линднер каза, че Германия вече няма да плаща за доставките на руски газ в рубли, както изисква Москва. Позицията му бе изразена в събота в туитър.

“И в бъдеще няма да плащаме за газ в рубли. Правим всичко възможно, за да станем независими от Русия (за енергийните доставки) възможно най-скоро“, каза финансовият министър.

Германия близо 40 милиарда куб.м. руски газ годишно. Това е около ¼ от цялото количество синьо гориво, което страните от ЕС внасят от Русия.

По-рано през деня руският външен министър Сергей Лавов обяви, че ключовите партньори, купуващи газ от Русия, са преминали на плащане на суровината в рубли.

„Повечето ключови партньори на Русия, купуващи газ, вече преминаха на този начин на плащане (в рубли)“, каза Лавров.

Германия явно не е сред тези “ключови партньори“, споменати от Лавров.

„Ако те се отказват от схемите в рубли, то се получава така, че те не искат ние да получаваме пари за нашата стока. Това е техен избор“, казва руския външен министър и даде пример с България и Полша.

„Ако Полша и България поставят идеологическите си амбиции над интересите на своите народи, над интересите на бюджета си, това е техен избор“, каза той. България и Полша вече обявиха, че има алтернативи на руския газ и няма да ограничават потреблението.

Прегледана: 60080

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече