Поляци откриха 4 тона нацистко злато

0

След година разкопки търсачи на съкровища, посветили се на мисията да открият заровено нацистко злато на стойност около $ 250 млн., намерили метален контейнер, който може да съдържа 4 тона плячкосани скъпоценности от времето на Втората световна война, съобщи в. “Дейли мейл”. Смята се, че металната кутия е на малко повече от 3 метра под земята и е с дължина около 1-1,5 м и диаметър 50 см.

Откритието е направено чрез георадарно търсене в района на изоставена оранжерия в дворец от XVIII век в село Минковски, в Южна Полша, на 50 км източно от Вроцлав.

Надеждите относно разкопките са да се изровят тонове злато заедно с други ценности, които би трябвало да са в района. Все още се търсят и останките на петима френски военнопленници, за които се твърди, че са били убити веднага след като са помогнали за разкопаването на скривалището.

Търсенето започнало още през май миналата година в двореца, който е използван като публичен дом от охранителния отряд СС по времето на Хитлер. Основната цел на паравоенната организация била да брани висшите функционери на нацистката партия.

Съкровището е откраднато по заповед на шефа на СС Хайнрих Химлер – най-влиятелния политик след Хитлер по онова време. Това се случило към края на Втората световна война, за да се набавят средства за създаването на Четвъртия райх. Смята се, че в него е включено т. нар. “злато на Бреслау”, което изчезнало от полицейското управление на настоящия недалечен полски град Вроцлав.

Според сведения то включва не само тонове злато, но и бижута и ценности от частните колекции на богати германци, които са живеели в региона и които са предали притежанията си на СС, за да ги предпазят от разграбване от настъпващата Червена армия.

Роман Фурманяк от фондация “Силезийски мост”, която ръководи търсенето, каза, че показанията на георадара са разкрили “аномалии”. “При първия пробив, който направихме, забелязахме неестествени изкривявания от едната страна. Направихме втори опит и получихме същия резултат от другата страна. Третият пробив удари обект”, разказва Фурманяк. “Формите и цветовете показват аномалии, с други думи – човешка намеса в структурата на земята”, заключи той.

Ръководителят на фондацията разказа, че между плътността на метала и тази на земята има осезаема разлика. Тя се вижда ясно на изображенията, които радарът е засякъл и заснел. Едното е изобразено с по-тъмен цвят спрямо другото.

Местоположението е било записано в секретни документи – в дневника на високопоставен офицер от СС, където имало и карта. Ловците на съкровища са получили вещите, принадлежащи на тайна ложа, датираща от преди 1000 г., от негови потомци. Сред предоставените документи имало писмо, написано от висш офицер, част от СС, до едно от момичетата, работили в двореца, което по-късно станало негова любовница.

Военнослужещият написал: “Скъпа моя Инге, ще изпълня задачата си с Божията воля. Някои превози бяха успешни. Останалите 48 тежки сандъка на Райхсбанк и всички семейни сандъци, които с настоящото писмо ви поверявам. Само вие знаете къде се намират”.

Дневникът описва тайник, съдържащ 47 произведения на изкуството, за които се смята, че са откраднати от колекции във Франция.

Смята се, че плячката включва творби на Ботичели, Рубенс, Сезан, Караваджо, Моне, Дюрер, Рафаело и Рембранд.

Няколко дни преди разкопките фондацията разкрила, че е попаднала на немски щик от Втората световна война, който бил на територията на старото жилище на Инге. Според иманярите това било ясен знак, че търсят на правилното място.

Фурманияк обяснил, че от Кведлинбергската ложа знаят, че Инге е имала щик и две оръдия. “Тя е искала да ги скрие, защото би било много опасно за нея, ако руснаците ги намерели”, допълни той.

В момента фондация “Силезийски мост” чака разрешение да издигне контейнера на повърхността. Такова ще се наложи да бъде получено и от армейските сапьори, нещо повече – възможно е поляците да имат нужда от тяхната помощ, защото контейнерът, в който се предполага, че е цялото злато, вероятно е предпазен чрез някакъв скрит капан, а те имат по-голям шанс да разгадаят клопката. Процесът вероятно ще отнеме месеци.

Смята се, че в двореца има още едно скривалище за съкровища, което съдържа религиозни предмети, събирани от организацията “Аненербе”, която ги прибирала от целия свят в опит да намери доказателства за расовите теории на Хитлер.

Дворецът в Минковски е първият от 11 обекта в Долна Силезия, идентифицирани в написаните с молив страници на дневника, съхраняван от фондацията, която е сключила 10-годишен договор за наем на сградата.

Миналата година Фурманяк каза, че с неговия екип се подготвят да копаят в останалите десет обекта, където очакват да намерят дори повече. Откритието е направено с помощта на георадарно търсене в изоставена оранжерия в стар дворец в село Минковски в Южна Полша.

Прегледана: 56145

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече