Българско музикантче шашна американците (12-годишната Никол е най-малката арфистка с албум)

0

12-годишната Никол Самарева е носител на множество музикални награди и отличия и е една от младите надежди на българското арфово изкуство. И преди броени дни за нея пише престижното американско списание „Харп Колумн Магазин“. Зад океана славата на Никол бързо расте и е въпрос на време да покори страната на неограничените възможности.

Момичето гений е най-младата българска арфистка, която на такава крехка възраст дебютира с професионални записи.

Талантът на Никол проличава още, когато е на 4-годишна възраст. Семейството й живее във Франция, и при завръщането си в България посещава концерт. Тогава малката Никол чува за първи път как звучи арфа и остава напълно запленена от нея.

„Когато избирахме звънец за велосипеда й, предложих няколко варианта, като имах предвид: розовия, синия или този със сърчица. А Никол тогава отговори: „искам този с ми“. В началото не разбрахме, но после се оказа, че тя не избира според цвета, а според тона на звучене“, разказват близки на момичето.

Никол представя достойно България, като печели награди в редица конкурси, сред които „Гранд метрополитън мюзик компетишън 2022“, II международен инструментален конкурс „Златни струни“, III международен арфов конкурс „Глоуинг харп 2021“ в Украйна, „Мюзик компетишън онлайн Париж 2020“, както и втора награда в юбилейното ХХХ издание на Международния конкурс „Музиката и Земята“.

„Не съм се замисляла какво искам да правя в бъдеще с музика, но се надявам да се развивам със свиренето на арфа. Когато свиря, бих искала музиката ми да докосва сърцата на хората, така както според преданията птиците затихват, когато слушат музиката на Орфей“, споделя очарователната Никол.

Прегледана: 57135

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече