Петричката одисея на Клаудия Кардинале през 1973 г.

0

През лятото на 1973 г. звездата на италианското кино Клаудия Кардинале, определена за за една от четирите най-красиви жени в света, дошла за пръв път у нас. Тогава тя заедно с актьора Оливър Рийд снимали в Петрич романтичната лента „Дни на ярост“ (адаптация по руския класик Михаил Лермонтов). Снимките били в Роженския манастир край Мелник.

Тогава красавицата за цял месец отседнала в градския хотел на „Балкантурист“ и била атракция за цялото население на градчето. Сутрин актьорите и екипът отивали до Мелник и Роженския манастир на снимки, а вечер се връщали обратно в Петрич. За киноиконата всяка вечер била запазвана маса в ресторанта и всички наблюдавали с любопитство какво си поръчва тя.

„Ресторантът на хотела бе претъпкан с хора, които седяха с часове, за да зърнат своите идоли, – разказва преди време бившият директор на местната кинефикация Ангел Ангов. – Представяте ли си на метър от вас да хапва Клаудия Кардинале?! Всички мъже бяха луди по нея. А тя се държеше съвсем естествено. Голяма звезда и в същото време – земна“.

В кабинета си той няколко пъти разговарял с актрисата през преводачка. Тя казала, че Петрич ѝ харесва, а хората са изключително любезни и гостоприемни. След снимките Клаудия била причаквана пред хотела от много любопитни петричани, които искали да я зърнат на живо. Преди да отпътува от страната ни, в интервю за тогавашния вестник „Култура“ тя се изказала изключително ласкаво за българското градче и местните хора.

20 уникални черно-бели снимки потвърждават престоя ѝ в Петрич и се намират в местния музей. Дарени са от личния архив на Ангел Ангов.

Прегледана: 54020

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече