Богати ливанци купуват „островни паспорти“

0

Опасявайки се от визови главоболия, които може да му струват работата в Дубай на фона на икономически колапс, който блокира вариантите в родината, ливанецът Джад купува за 135 000 долара ново гражданство за себе си и съпругата си, отбелязва в свой репортаж АФП.

В рамките на месец от плащането миналата година, 43-годишният бизнесмен получава в пощата си малък пакет.

В него има два сини паспорта от карибската островна държава Сейнт Китс и Невис, които на практика са безвизов достъп до над 150 държави, сред които европейските.

Това е сериозен напредък от ливанския паспорт, който се нарежда сред „най-лошите“ в света, а и е почти невъзможно да се поднови заради кризата в страната.

„Само преди 3 години не можех да си представя, че бих купил паспорт“, казва Джад, който по-рано се е борил с продължителни визови процедури за бизнес пътуванията си.

„Но сега заради ситуацията в Ливан и защото можем да си го позволим – най-накрая го направихме“

Паспортът на Сейнт Китс и Невис е на 25-о място в света, докато ливанският е на 103-то в паспортния индекс Хенли за свобода на пътуванията.

Сейнт Китс и Невис има население от под 55 000 души и продава паспорти от 1984 г.

Гражданство срещу инвестиции е сериозен бизнес в международен план, привличайки заможни клиенти от страни като Ирак, Йемен и Сирия.

Някои страни членки на ЕС, сред които България, Кипър и Малта, също имаха схема за „златни паспорти“, но влязоха в сблъсък с Европейската комисия заради предоставянето  на европейско гражданство по „втория начин“, припомня АФП. 

Прегледана: 56655

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече