Крайна бедност грози близо 8 млн. души в Латинска Америка

0

Около 7,8 милиона души в Латинска Америка и Карибския регион са изложени на риск да изпаднат в крайна бедност поради инфлацията и забавянето на икономическия растеж. За това предупреди Икономическата комисия на ООН за Латинска Америка и Карибите (ECLAC), съобщава „Франс прес“.

Те биха се прибавили към останалите 86,4 милиона души в региона, които вече се намират в тази ситуация.

„Това е само, като се вземат предвид инфлацията и растежът. Ако добавим факта, че засяга жените много по-силно (по отношение на влошаването на доходите и ситуацията с трудовата заетост при жените поради пандемията), неформалните сектори и това, че няма ресурси за подобряване на социалното положение, тогава въздействието на ситуацията може да бъде още по-голямо“, посочи временно изпълняващият длъжността генерален секретар на ECLAC Марио Чимоли.

Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН продоволствената несигурност означава риск за човек да няма достъп до „достатъчно, безопасна и питателна храна, която да отговаря на ежедневните му енергийни нужди и хранителни предпочитания за активен и здравословен живот“.

Бедността нараства заради срива на икономическия растеж, който през 2022 г. е средно около 1.8% – троен спад спрямо миналогодишния от 6.3%,.

Въпреки че по-рано ECLAC прогнозира растеж от 2,1% за региона през тази година, впоследствие коригира цифрата надолу заради войната в Украйна.

Общо близо 95 млн. души вече страдат от продоволствена криза в региона.

Според Комисията годишната инфлация се е повишила до 8,1% през април спрямо 6,6% до края на 2021 г., като очакванията са да остане висока.

Прегледана: 56175

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече