Фобия от подслушване мъчи световните лидери

0

М инa времето, когато световните лидери си говореха помежду си по червен правителствен телефон. Сега всеки има в джоба си смартфон, по който лесно може да звънне на някой президент, премиер или влиятелна личност от ранга на Бил Гейтс. Експерти по сигурността обаче коментират, че днешните телефони, тъй като приличат на компютри, са доста по-лесни за хакване и подслушване, отколкото старите модели. Ето защо световните лидери ги използват рядко, а когато го правят, гледат да не казват нещо повече от това как съпругата им да опече пържолите.

За трите месеца от началото на руската инвазия президентът на Украйна се обади на почти всички държавни глави в света. Той често се включва и на живо от площада в Киев или някое селце за видеообръщение. Мнозина предполагат, че това се случва през неговия „Айфон 12“ (iPhone 12). От началото на войната с Русия обаче САЩ са предоставили на Володимир Зеленски специални непроследими за руснаците комуникации. Видеото се прави с мобилна камера и през лаптоп (в офлайн режим) се качва на сателит. Зеленски говори по телефон, който не използва SIM карта, нито обичайните безжични мрежи за пренос на данни. Връзката се осъществява посредством мобилен сателитен терминал, който кодира разговорите и ги качва на системата от 66 спътника, известна като „Иридиум“. По информация на Си Ен Ен само мобилният апарат вероятно е „Иридиум 9575 A“ (Iridium 9575 A). Той издържа пет часа при разговор и до цял ден в режим на готовност. Има и SOS бутон, който Зеленски може да задейства, ако надуши опасност от покушение. Иначе в своя кабинет той има добре познатите телефони от времето на соца. Те са свързани с ограничен брой абонати – лични, от администрацията и Радата. Има един в цвят слонова кост без никакви бутони, подобен на тези в Кремъл, коментират техноексперти.

След началото на войната в Украйна на президента на САЩ Джо Байдън доста по-често му се налага да говори по телефона си. Наблюдатели отвъд Океaна коментират, че той най-често ползвал два „Айфон 13” (iPhone 13), дело на щатската компания „Епъл“ (Apple). Няколко фотографии с голямо приближение показаха, че мобилката на демократа е покрита с нещо, което изглежда като тъмносин или черен калъф. Върху него има златен надпис: „Печат на президента на Съединените американски щати“. Хора на „ти“ с протокола разкриват, че всеки US президент след инагурацията си получава от Агенцията за национална сигурност (NSA) модифициран смартфон, който е по-трудно уязвим за хакване. Не всички хазяи на Белия дом обаче приветствали тези правила.

Прегледана: 67030

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече