Симеон II на 85 години (Снимки)

0

Днес Симеон Сакскобургготски навършва 85 години. Той е роден на 16 юни 1937 г. Симеон II е роден с титлата княз Симеон Търновски, син на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска, брат на Мария Луиза Българска и престолонаследник на българския трон.

От смъртта на цар Борис III на 28 август 1943 г. до 15 септември 1946 г. Симеон е цар на България, но поради ненавършено пълнолетие от негово име управлява Регентски съвет. Напуска страната със семейството си на 16 септември 1946 г. след спорно проведен референдум „за“ република или монархия.

Цар Борис III с княгиня Мария Луиза и малкия престолонаследник княз Симеон Търновски. Снимката е правена само две седмици, преди първия рожден ден на престолонаследника – на 16 юни 1937 г. Снимка: 2 юни 1938 г.

Симеон II наистина има уникална съдба. Само на 6 г. става цар, но никога не е царувал истински. На 64 г. се заклева като премиер на парламентарна република. А догодина стават 80 г., откакто се е възкачил на престола, от който не е абдикирал официално.

Княгиня Мария Луиза с по-малкия си брат, престолонаследникът Княз Симеон Търновски, 18 януари 1939

През януари 1962 г. Симеон Сакскобургготски се жени за Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Те имат четирима синове – Кардам, Кирил, Константин-Асен и Кубрат и една дъщеря – Калина. За съжаление първородният син на Симеон – Кардам почина след като дълго време беше в кома след тежка катастрофа.

Сакскобургготски има 11 внуци. Толкова има и неговата сестра княгиня Мария Луиза, която е на 89 години. Миналата година тя се сдоби и с две правнучета.

За пръв път Царя се завръща в родината си на 25 май 1996 г. След завръщането си в България в политическия живот е познат като Симеон Сакскобургготски. Често е наричан Царя.

Негово Величество в Ангола, 1965 г.

От 24 юли 2001 г. до 17 август 2005 г. Симеон Сакскобургготски е министър-председател на България начело на правителството. След спечелването на парламентарните избори става лидер на партия Национално движение Симеон Втори (НДСВ).

Симеон Сакскобургготски, британската кралица Елизабет II и белгийският крал Филип принадлежат към аристократичния род Ветини.

Бившият премиер ще празнува само със семейството си в Мадрид, където живеят повечето от децата и внуците му. Той само веднъж направи голямо тържество – за 80-годишния си юбилей. В двореца във Врана той събра короновани особи от цял свят, но и ги разходи с влак да видят колко красива е страната ни.

След кончината на румънския крал Михай през 2017 г. Симеон е признат за доайен в монархическите среди по старшинство по възкачването на престола. 

Аз не съм политик, не съм и детрониран благородник, нито прокуден руски емигрант от времето на революцията, нито дори принц с доходи, който управлява владенията си отдалече. Но не съм и единствено бизнесмен, който работи за големи консорциуми – аз съм по малко от всичко това. Аз съм царят, който остана суверен въпреки всичко, който се опитваше да бъде полезен на другите, на своята страна, казва Симеон II в автобиографията си “Една необикновена съдба”. Тя се радва на голям интерес в цяла Европа и вече е издадена и на испански, френски, турски, румънски и английски.

Прегледана: 65170

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече