Внучката на Сталин е пънкарка, смени си името и заживя в САЩ

0

С пънкарска прическа, размъкнати дрехи, татуировки и скандално поведение внучката на Сталин шокира социалните мрежи. 51-годишната Крис Еванс, чието истинско име е Олга, но тя го сменя, когато заживява в Америка, е собственичка на антикварен магазин в Портланд, щата Орегон, и никой от обкръжението ѝ няма представа, че е наследничка на съветския диктатор Йосиф Висарионович Джугашвили – Сталин.


Крес, родена като Олга Питърс, е най-малкото от трите деца на Светлана Алилуева – единствената дъщеря на Сталин, която през 1966 г. бяга от Съветския съюз и се установява в САЩ. По това време култът към бившия диктатор е вече прекъснат и макар Леонид Брежнев да е сменил реваншиста Никита Хрушчов, натискът върху Светлана и брат ѝ Владимир е значителен. Светлана се възползва от предоставената ѝ от Брежнев възможност да отиде до Индия, за да изпрати там тленните останки на тогавашната си половинка – индийския комунист Бриджеш Сингх, и докато е в Делхи, влиза в американското посолство, за да потърси убежище.

След сложна дипломатическа игра, в която са намесени и написаните още в Москва мемоари на Светлана, тя успява да замине за САЩ. За книгата си тя получава 1,5 млн. долара от издателство Harper & Row, с което установява новия си живот.


Зад гърба си в СССР тя е оставила другите си две деца – 22-годишния тогава Йосиф (от Григорий Морозов) и 17-годишната Екатерина (от близкия сътрудник на баща ѝ Юрий Жданов).

В САЩ обаче през 1970 г. Светлана се омъжва за архитекта Уилям Уесли Питърс, от когото през 1971 г. ражда и Олга – жената, която впоследствие ще смени името си на Крес Еванс, за да се откъсне максимално много от наследството си. Тя е само на две години, когато баща ѝ напуска семейството и така момичето е отгледано само от майка си, която обаче запазва фамилията му Питърс. В Америка Крес и майка ѝ постоянно се местят и така и не успяват да се установят на едно място. През 1978 г. Светлана става натурализиран американски гражданин и това ѝ дава възможността да пътува много. През 1982 г. се установява във Великобритания и получава британско поданство, а Олга/Крес е изпратена в квакерско училище интернат, където да се учи заедно с децата на британския елит. Пред британския в. „Дейли Експрес“ Крес разказва, че дълго време не е знаела, че майка ѝ е дъщеря на съветския диктатор, а родителката ѝ я е учила, че Русия е чужда държава. Затова и за всички е огромна изненада, когато през 1984 г. Светлана и дъщеря ѝ пристигат в Москва. Синът ѝ Йосиф ѝ е отправил тази молба, а съветското ръководство я посреща с отворени обятия, като гражданството ѝ веднага е възстановено. След скандал обаче те са пропъдени обратно в САЩ.


Внучката на Сталин също има бурен живот. Омъжва се на 16 години, но за кратко. След тази кратка авантюра се записва в колеж, където завършва бакалавърска степен по счетоводство и данъчно право. След завършването си тя се озовава първо в моден бутик в Портланд, а след това отваря там и собствения си магазин за антики. Паралелно с това известно време Крес развива и кариера като стендъп комик. В социалните медии тя се показва като ярък бунтар срещу стандартната визия. До смъртта на майка ѝ през 2011 г. от рак на дебелото черво двете поддържат близка връзка, макар Светлана да живее в старчески дом в Калифорния.

Прегледана: 57980

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече